Putin Merkelovoj: Uveren sam da vaša poseta nije samo oproštajna

„Siguran sam da ovo neće biti samo vaša oproštajna poseta nakon što ste odlučili da se ne kandidujete za novi mandat, već i poseta ispunjena ozbiljnim poslovnim sadržajem“

Na početku sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel, koja boravi u poslednjoj zvaničnoj poseti Rusiji, Merkelovoj je zazvonio telefon.

Kako je objavio na Tviteru Raša tudej, usred Putinovog govora čulo se zvono nakon čega je Merkelova zavukla ruku u džep, izvadila telefon i prekinula vezu.

Parlamentarni izbori u Nemačkoj održaće se 26. septembra, a Merkel je najavila ranije da se povlači iz politike.

Putin uveren da poseta Merkelove nije samo oproštajna

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je na početku razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Kremlju izrazio uverenje da njena poseta Moskvi neće biti samo oproštajna, već i sadržajna u poslovnom smislu.

„Održavamo stalni kontakt telefonom, ali ima mnogo pitanja o kojima treba razgovarati oči u oči. Siguran sam da ovo neće biti samo vaša oproštajna poseta nakon što ste odlučili da se ne kandidujete za novi mandat, već i poseta ispunjena ozbiljnim poslovnim sadržajem”, rekao je Putin gošći.

On je istakao da Nemačka ostaje jedan od glavnih ekonomskih partnera Rusije u Evropi i svetu, javlja Tass a prenosi Tanjug.

Ocenio je da je rad rusko-nemačkih bilateralnih mehanizama, grupa i Foruma, kao što je Godina Nemačke u Rusiji, posvećen ekonomskom razvoju.

Kako je ranije najavljeno iz Kremlja, dvoje lidera će razgovarati o stanju i budućnosti bilateralne saradnje u raznim sferama kao i o brojnim gorućim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Merkel: Nastavljamo kontakte sa Rusijom uprkos razlikama

Nemačka namerava da nastavi da održava kontakte sa Rusijom, uprkos postojećim razlikama, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel uoči razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju.

„Uprkos činjenici da imamo različita mišljenja, dobro je što razgovaramo jedni s drugima. Nameravamo da nastavimo da održavamo kontakte i međusobno razgovaramo”, rekla je Merkel, prenosi Tass.

Kancelarka je podsetila da njena poseta pada na 80. godišnjicu napada nacističke Nemačke na SSSR.

„Mora se reći da je pre 80 godina nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez, a povodom ove godišnjice upravo sam položila venac na Grob neznanog junaka”, rekla je Merkel, prenosi Tanjug.

Napomenula je da Rusija i Nemačka „imaju o čemu da razgovaraju”, a među temama su, prema njenim rečima, kriza u Avganistanu, trgovinski odnosi i pitanja bilateralne saradnje.

Dodala je da će u razgovoru biti i reči i o civilnom društvu i neprofitnim organizacijama.

Poseta Angele Merkel Rusiji je oproštajna u statusu nemačke kancelarke, s obzirom na to da se neće kandidovati za tu funkciju na parlamentarnim izborima 26. septembra.

Merkel će 22. avgusta otputovati u posetu Ukrajini, tokom koje će joj ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uručiti Orden slobode, najviše priznanje te zemlje.

 

Naslovna fotografija: RIA «Novosti»/kremlin.ru

 

Izvor Politika, 20. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u