Litvanija testira odnose EU i Kine – za račun Vašingtona

Nabila Masrali, portparolka Evropske službe za spoljne poslove, kaže da, iako je opoziv ambasadora diplomatsko pitanje između dve zemlje, neizbežno će ostaviti posledice na ukupne odnose EU i Kine

Najnoviji diplomatski spor Litvanije i Kine oko Tajvana već ostavlja tragove u sve nestabilnijim odnosima Brisela i Pekinga, i to u trenutku kad Evropska unija pokušava da pronađe odgovarajući način kako da se nosi s geopolitičkim izazovima druge najveće ekonomije sveta.

Kad je Kina 10. avgusta opozvala svog ambasadora u Vilnjusu kao reakciju na odluku Litvanije da otvori predstavništvo u Tajpeju, ova baltička članica EU dopustila je Tajvanu da kod njih otvori kancelariju. Evropska komisija odmah je stala u odbranu svog člana.

Nabila Masrali, portparolka Evropske službe za spoljne poslove, kaže da, iako je opoziv ambasadora diplomatsko pitanje između dve zemlje, neizbežno će ostaviti posledice na ukupne odnose EU i Kine.

„Ne smatramo otvaranje predstavništva na Tajvanu kao kršenje politike EU, koja vladu NR Kine smatra jedinom kineskom vladom. Ali, EU ima interes da razvija bliže odnose s Tajvanom, zbog čega i ima u Tajpeju Evropsku ekonomsku i trgovinsku kancelariju”, istakla je Nabila Masrali, napominjući da je ovo prvi put da je zbog ovog pitanja Peking povukao svog glavnog diplomatskog predstavnika.

Odluku Litvanije da omogući Tajpeju da u Vilnjusu otvori kancelariju pod nazivom „Tajvansko predstavništvo u Litvaniji”, kinesko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je „crvenom linijom” koja ozbiljno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine. „Odbeglo ostrvo”, koje NR Kina smatra svojom teritorijom, već ima predstavništva u više od 70 zemalja, ali pod nazivom glavnog grada – Tajpej.

Međutim, Litvanija nije izazvala bes Pekinga samo zato što je dopustila da se reč Tajvan nađe u nazivu ove nezvanične „diplomatske” kancelarije. Ova baltička republika sa 2,8 miliona stanovnika u očima Pekinga odavno se doživljava kao „trojanski konj” Vašingtona, čiji je cilj da naruši odnose Kine i EU.

Vilnjus je bio glasni kritičar mešanja Pekinga u autonomiju Hongkonga, nije se libio da odnos Kine prema Ujgurima nazove genocidom, ali i da donira Tajvanu vakcine protiv kovida 19. Posle ovakvog ponašanja usledio je i logičan nastavak. Vilnjus je krajem maja napustio forum za saradnju Kine i zemalja srednje i istočne Evrope 17+1. Šef litvanske diplomatije Gabrijelijus Landsbergis poručio je da njegova zemlja neće učestvovati u ovoj inicijativi koja unosi podele, jer isključuje druge članice EU.

Pod pritiskom nove američke administracije, Briselu je sve teže da nađe ravnotežu između rastuće zabrinutosti zbog ljudskih prava u Kini i želje evropskog bloka da svojim kompanijama omogući veći pristup unosnom kineskom tržištu. Sveobuhvatni sporazum o ulaganju (CAI) EU i Kine, koji je Merkelova, posle šest godina pregovaranja, isposlovala na samom isteku 2020, u trenutku kad Bajden još nije ušao u Belu kuću, na kraju se zaglavio u Evropskom parlamentu.

EP je velikom većinom glasova „zamrzao” proces ratifikacije ovog investicionog pakta s Kinom, sve dok Peking ne ukine sankcije evroparlamentarcima, kao odgovor na potez EU da na „crnu listu” stavi kineske zvaničnike koji su umešani u navodno interniranja Ujgura i drugih muslimanskih manjina u provinciji Sinđang.

I pre formalnog istupanja Litvanije iz foruma 17+1 videlo se da u ovom formatu saradnje s Kinom u okviru Inicijative „Pojas i put” nešto „škripi”. U februaru, tokom virtuelnog samita sa zemljama istočne i centralne Evrope, kojim je prvi put predsedavao kineski predsednik Si Đinping, Bugarsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Rumuniju i Sloveniju, umesto šefova država i vlada, zastupali su samo ministri. Ovo je bio znak da narasta skepticizam prema kineskim projektima u ovom delu Evrope.

Koliko je Peking ljut zbog ponašanja Litvanije vidi se iz uvodnika Global tajmsa, koji zapravo na provokativan način prenosi stavove Komunističke partije Kine. List nije samo kritikovao politiku Litvanije, već je i otvoreno pozvao Belorusiju i Rusiju da zajedničkim naporima „kazne” Vilnjus kao upozorenje drugim državama.

„Kina i Rusija treba da iskoriste odgovarajuću priliku i napadnu ovu zemlju koja je izgubila razum. To bi trebalo da bude nova smernica za razvoj kinesko-ruske saradnje”, sugeriše pekinški list.

Ali Litvanija, kako kaže njen predsednik Gitanas Nauseda, nema namere da podvije rep u sporu s Pekingom. U intervjuu za Fajnenšel tajms Nauseda poručuje: „Želimo da naše veze s Kinom budu zasnovane na principima uzajamnog poštovanja. U suprotnom, dijalog se pretvara u jednostrane ultimatume, zahteve koji nisu prihvatljivi u međunarodnim odnosima.”

Jasno je da Litvanija ovako samouvereno istupa pre svega zato joj Vašington čuva leđa. Posle upozorenja iz Pekinga, zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman je u telefonskom razgovoru sa šefom diplomatije Gabrijelijusom Landsbergisom izrazila solidarnost s odlukama Vilnjusa da otvori predstavništvo u Tajpeju i omogući Tajvanu da otvori kancelariju u ovoj baltičkoj državi.

 

Autor Milenko Pešić

 

Naslovna fotografija: Ints Kalnins/Reuters, File

 

Izvor Politika, 22. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u