Отац Гојко Перовић током вршења службе (Фото: mitropolija.com)

Sinod SPC smenio Gojka Perovića sa funkcije rektora Cetinjske bogoslovije

Kako se navodi u odluci koju je potpisao predsednik Svetog arhijerejskog sinoda SPC i patrijarh srpski Porfirije, Perović će biti stavljen na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) smijenio je rektora Cetinjske bogoslovije, Gojka Perovića, sa te dužnosti.

Kako se navodi u odluci koju je potpisao predsjednik Svetog arhijerejskog sinoda SPC i patrijarh srpski Porfirije, Perović će biti stavljen na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju.

U toj odluci se dodaje da će Perović dužnost rektora obavljati do 31. avgusta ove godine.

„S obzirom na trenutno stanje u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, kao i određene negativne postupke njene uprave na koje je u svom izvještaju ukazao njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, član Svetog arhijerejskog sinoda za vođenje prosvjetnih poslova, poslije posjete učinjenoj ovoj školi (22. aprila) te shodno saglasnosti postignutoj u jednoj od ranijih sjednica Svetog arhijerejskog sinoda, a na osnovu člana 231 Ustava SPC protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju sa 31. avgustom ove godine razriješiti svih dužnosti u ovoj školi i staviti ga na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju. Ovu našu prezidijalnu odluku prikazati u narednoj sjednici Svetog arhijerejskog Sinoda“, navodi se u odluci koju je potpisao Porfirije.

 

Naslovna fotografija: mitropolija.com

 

Izvor Vijesti, 23. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u