Opet pretučen srpski dečak na KiM, snage KBS-a ušle u srpske sredine „da podele maske“

Otac pretučenog Mihajla kaže da je policija došla po pozivu, a kako mu je naknadno rečeno, uhapšene su tri maloletne osobe albanske nacionalnosti

Grupa Albanaca napala je juče oko 14 sati srpskog dečaka Mihajla S. (12) u centru Kosovske Kamenice i nanela mu povrede po licu, nakon čega je odmah upućen u u bolnicu u ovom gradu. Policija je privela trojicu maloletnih Albanaca, a Mihajlo je posle ukazane lekarske pomoći pušten na kućno lečenje. Nenad Stanković, otac pretučenog dečaka, za Politiku kaže da je njegov sin krenuo u obližnju prodavnicu u koju inače stalno ide i bio je u društvu još trojice svojih vršnjaka. Napadnut je u delu koji vodi ka dvorištu Crkve Svetog Nikole, gde se svakodnevno deca okupljaju.

„U delu između crkve i prodavnice odjednom, bez ikakvog povoda, napali su ih Albanci, koji su Mihajla oborili na zemlju i počeli da ga šutiraju. Čuli smo zapomaganje, a kada smo stigli, zemlja je bila natopljena krvlju našeg deteta”, vidno uznemiren u telefonskom razgovoru kazao nam je otac pretučenog dečaka kojem je lekarska pomoć ukazana u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi i koji je preživeo „stres i torturu od koje se još trese”. Porodica Stanković ima još jednog maloletnog sina, a kako kaže Nenad, „posle napada koji ničim nije izazvan svi Srbi u Kosovskoj Kamenici su uznemireni i uplašeni”, dok će Mihajlu najverovatnije biti potrebna stručna psihološka pomoć kako bi se oporavio od preživljenog napada.

Otac pretučenog Mihajla kaže da je policija došla po pozivu, a kako mu je naknadno iz policije rečeno, uhapšene su tri maloletne osobe albanske nacionalnosti. U Srpskoj ulici, u kojoj živi i porodica Stanković, ima oko 300 Srba, dok u samom gradu živi oko hiljadu srpskih duša. Provokacije od strane Albanaca svakodnevne su, ali nije zapamćeno da su do sada napali dete.

Povodom napada na srpskog dečaka oštro je reagovao Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a u saopštenju dostavljenom Politici navodi se da je dečak pretrpeo „ogroman stres”, kao i da će zvanično zatražiti da se poveća bezbednost u srpskim sredinama. „Dečak je žrtva obesti ekstremista koji gaje otvorenu mržnju prema svemu srpskom i žele etnički čisto Kosovo i Metohiju. Za takvo ponašanje dobijaju otvorenu podršku Prištine, koja politikom nekažnjavanja ide naruku izgrednicima. Njegove povrede i stres koji je doživeo sramota su pre svega međunarodne zajednice za koju ne postoje srpske suze i muke koje naši sunarodnici svakoga dana doživljavaju, a kvalifikuju se kao uzgredni incidenti”, ističe Petković.

 

Autor Biljana Radomirović

 

Izvor Politika, 24. avgust 2021.

 

Snage KBS-a upale u srpske sredine na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je da su u više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji danas instalirani štandovi takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, sa navodnom namerom da se prolaznicima dele epidemiološke maske.

Takvi slučajevi su, kako ističe Petković, od jutros zabeleženi u centru Gračanice i Partešu, a prisustvo oklopnih vozila i pripadnika KBS-a unelo je uznemirenost među srpsko stanovništvo na prostoru KiM.

– Svima je dobro poznat pravi motiv i cilj osnivanja takozvane „vojske Kosova“, tako da nema sumnje da je reč o opasnoj provokaciji koja se vrši pod izgovorom sprovođenja „epidemioloških mera prevencije“ zbog virusa COVID-19. Oni koji su u jeku pandemije privodili srpske lekare, a vakcine iz centralne Srbije želeli da zaplene, ne mogu se sakriti ni iza kakvih zaštitnih maski – ističe u saopštenju za javnost Petković i dodaje da ne postoji ni jedan jedini razlog da pripadnici takozvane vojske samozvanog Kosova borave u srpskim sredinama, a još manje da sprovode mere zaštite od kovida, kada je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pod apsolutnom kontrolom od trenutka izbijanja epidemije, i za to je isključivo zaslužna država Srbija.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da je u srpskim sredinama na KiM registrovan sporadičan broj slučajeva zaražavanja, kao i da je država Srbija, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva zdravlja svojim građanima obezbedila sve neophodne količine zaštitnih maski, sredstava za dezinfekciju, neophodnih lekova i svih drugih medicinskih potrepština za borbu protiv virusa COVID-19. U toku je, navodi dalje Petković, davanje i treće, takozvane buster doze vakcine protiv kovida, zbog čega je i epidemija u srpskim sredinama pod kontrolom.

– Sve su to očigledni pokazatelji da prisustvo takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga nema veze sa prevencijom od kovida, već isključivo služi kao vid zastrašivanja i pritiska na srpsko stanovništvo, posebno pred održavanje lokalnih izbora na KiM. Zato, neka oni s oklopnim vozilima idu u albanske sredine i tamo dele zaštitne maske, s obzirom na činjenicu da se prema zvaničnim podacima nalaze u vrhu po stopi zaražavanja u svetu i progresivnom širenju epidemije, jer u srpskim sredinama nemaju šta da traže – zaključuje u saopštenju za javnost direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Srpska lista osudila provokaciju

U ime srpskog naroda najoštrije osuđujemo današnju provokaciju pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga. Ova podmukla provokacija je bez presedana, i jasno je razumemo, ali isto tako javno, jasno i glasno osuđujemo.

Ovo se navodi u saopštenju Srpske liste povodom današnjeg prisustva tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u nekoliko srpskih sredina na Kosovu. Srpska lista dodaje da ukoliko su kosovske institucije iskrene u nameri da Srbima olakšaju borbu protiv kovida onda su morali da omoguće sprovođenje procesa vakcinacije u našim zdravstvenim ustanovama, a ne da zabranjuju dopremanje vakcina i prete hapšenjima naših lekara u jeku pandemije.

– Oklopna vozila nisu sredstvo za borbu protiv pandemije već za remećenje mira i spokoja naših ljudi. Naglašavamo da Srbima na Kosovu i Metohiji ne fale zaštitne maske, lekovi, kiseonik…, jer su naše ustanove odlično snabdevene zahvaljujući podršci Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, tako da je ovo klasična provokacija, na koju naš narod nije naseo – dodaje se u saopštenju Srpske liste.

 

Autor D. Zečević

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Izvor Večernje novosti, 24. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u