Gideon Grajf: U Srebrenici se nije desio genocid

„Definicija Haškog tribunala o genocidu neće izdržati test vremena, jer je Komisija uverena da se zločin u Srebrenici ne može nazvati genocidom“

Sedam od 10 članova Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. predstavilo je svoj izvještaj i zaključke u Pres centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

Pred novinarima iz 17 redakcija pojavili su se predsjednik Komisije Gideon Grajf (Izrael), potpredsjednik Komisije Jukie Osa (Japan), Markus Goldbah (Nemačka), Stiven Mejer (SAD), Marija Đurić (Srbija), Adenrele Šinaba (Nigerija) i Valter Manošek (Austrija).

Svi su složno stali iza svojih nalaza i zaključaka, od kojih je nesumnjivo najvažniji: da u Srebrenici 1995. jeste počinjen zločin, ali da taj zločin, prema definiciji i konvenciji Ujedinjenih nacija, ne može biti podveden pod pojam genocid.

Članovi Komisije, na čelu sa Grajfom, prethodno su o svom izvještaju, napisanom na više od hiljadu stranica, bezmalo tri sata razgovarali sa predstavnicima akademske zajednice Srbije.

Mejer, koji je tokom 90-ih bio zamjenik šefa američkih Međuagencijskih balkanskih operativnih snaga koje su se nalazile u sjedištu CIA, rekao je da iz Beograda putuje u Republiku Srpsku i da se nada da neće biti uhapšen po „Inckovom zakonu“ iako je i u Beogradu ponovio stav da zločin u Srebrenici nije bio genocid. Naglasio je da će isto govoriti i u Banjaluci i nastavio:

– Mi kažemo da ono što se desilo u Srebrenici ne potpada pod genocid. Bilo je masovno ubistvo i to je bilo užasno i rekli smo Vladi Republike Srpske da su Srbi tu počinili zločine. Ali, tu ima i nešto što je i Vlada Republike Srpske rekla – hoćemo da vidimo šta se desilo u prošlosti, da se pomirimo sa tim da bismo mogli da imamo bolju budućnosti – rekao je Mejer.

Izvještaj Komisije je obuhvatio stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. godine u opštinama Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Milići i Vlasenica.

Sudovi su dosad presuđivali isključivo za zločine počinjene u julu 1995. godine, ali je Komisija utvrdila da je i tada najveći broj Bošnjaka stradao u borbenim dejstvima i ratnim sukobima.

Ukazala je da je za vreme proboja prema Tuzli na celoj ruti, u borbama i međusobnim obračunima, uključujući samoubistva i stradanja u minskim poljima, stradalo između četiri i pet hiljada Bošnjaka.

Grajf je naglasio da Komisija stoji iza svakog slova svog Izvještaja i da joj je jedini cilj bila – istina.

– Definicija Haškog tribunala o genocidu neće izdržati test vremena, jer je Komisija uvjerena da se zločin u Srebrenici ne može nazvati genocidom. Naš završni izvještaj trebalo bi da doprinese jačanju povjerenja i tolerancije između naroda u BiH i konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

Dodao je da Komisija – iako ne smatra da se radilo o genocidu – prepoznaje činjenicu da su hiljade ljudi, uglavnom ratnih zarobljenika, ubijene na najstrašniji način i da smatra da oni odgovorni za te gnusne zločine treba da budu kažnjeni.

Ključno je, kako je kazao, i da se termin „genocid“ ne koristi olako:

– Ako bi taj termin koristili stalno, on bi postao fraza, a svaka vojska u sukobima bi bila proglašena genocidnom.

Posebno je istakao da se zločini u Srebrenici ne mogu smatrati genocidom prema članu 6a Rimskog statuta.

Novinar Federalne televizija iz Sarajeva Dejan Kožul rekao je na pres konferenciji da je Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije i zatražio da njeni članovi to prokomentarišu.

Još ih je upitao: „Na koji način mislite da ovaj izvještaj kao istinu predstavite ostatku svijeta ukoliko se zna da su presude, što Međunarodnog suda pravde, a i samog suda u Hagu, donesene, a one se tiču samoga genocida?“

Grajf mu je kratko odgovorio:

„Mogu samo da kažem da naš izvještaj nije netačan, a netačan je članak (na koji se pozivate)“.

Pravnik Markus Goldbah, koji se tokom karijere specijalizovao za slučajeve u vezi sa Holokaustom i drugim genocidima, takođe je naglasio da Komisija ne smatra da događaji u Srebrenici odgovaraju definiciji genocida.

– Kada smo pogledali broj ubijenih i uporedili ih sa ranijim događajima, kao što je Holokaust kada je ubijeno nekoliko miliona ljudi, bilo je jasno koliko je to velika razlika – rekao je Goldbah.

Mejer rekao da je zaprepašćen što bilo ko prihvata kao valjan i važeći „Inckov zakon“ koji je nazvao kukavičkim potez bivšeg visokog predstavnika.

– Ne mogu da vjerujem da čovjek koji je opisan kao kukavica tri dana prije nego što napusti BiH i svoju dužnost proglasi zakon za koji kaže da mora da ga usvoji bez ikakvih izmjena – rekao je Mejer.

U Izvještaju se navodi da je za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području srebreničke regije pred Haškim tribunalom vođen postupak protiv 27 lica, od kojih je 20 pravosnažno osuđeno na četiri doživotne kazne i 272 godine zatvora.

Upozorava se da su na sudije snažno uticali zapadni mediji koji su muslimansku stranu prikazivali u kontekstu odbrane od srpskih snaga.

– Na Zapadu niko nikad nije čuo za (srebreničku) 28. diviziju. Samo su vjerovali da su (Srbi) ubijali civile. Nisu imali tu informaciju jer je 25 godina pričana ista priča koja nema veze sa realnošću – istakao je Valter Manošek.

Komisija je ponovo pozvala svjetsku naučnu, akademsku i stručnu zajednicu da nastave istraživanja ove tragične teme, radi njenog izmještanja iz sfere manipulacija u sferu nauke i struke.

 

Naslovna fotografija: Pres centar UNS-a

 

Izvor sveosrpskoj.com, 25. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u