Intervencionizam kao prećutana žrtva iz Kabula

Jedna od glavnih žrtava iz Kabula jeste velika vizija establišmenta o američkoj spoljnoj politici za novi vek – gde su liberalizam i demokratija pobedili u bici za budućnost

Kao što je predsednik Lindon Džonson, najbolji predsednik iz šezdesetih, pao zbog Vijetnama, Bajdenov mandat mogao bi okončati trijumf talibana u Avganistanu.

Manje od nedelju dana nakon haotičnog povlačenja SAD sa međunarodnog aerodroma Hamid Karzai, anketa Si-Bi-Es-a pokazala je da su Amerikanci, premda još uvek odobravajući odluku predsednika Džoa Bajdena da nas izvuče iz ovog „večitog rata“, bili zapanjeni koliko je povlačenje loše izvedeno.

U razmeri 75 prema 25 odsto Amerikanci veruju da se povlačenje odvija loše, dok devet od deset ljudi veruje da je prošlo „veoma loše“, a samo jedan da je prošlo „veoma dobro“. Bajdenov lični rejting podrške pao je na 50 odsto, što je najniži nivo zabeležen tokom njegovog mandata. Ipak, katastrofalni debakl na aerodromu u Kabulu ni u kom slučaju nije okončan. Možda će stvari tek postati gore, daleko gore (u četvrtak je potvrđeno da je nekoliko američkih vojnika ubijeno na aerodromu u Kabulu; prim. prev)

„Jadni i bespomoćni gigant“

Jer, teško je poverovati da Sjedinjene Države mogu izvući sve svoje državljane do 31. avgusta, Bajdenovog krajnjeg roka, a nemoguće poverovati da možemo izvući sve naše ugrožene avganistanske saveznike koji danas žive u strahu za sebe i svoje porodice. A izvesno je – štaviše, već se dešava – da će neki od onih koji još uvek nisu evakuisani biti podvrgnuti zverstvima od strane nekontrolisanih elemenata među talibanima, ako već neće od strane njihovog rukovodstva. Od tih zverstava će praviti filmove i fotografije za zapadne medije, naglašavajući neuspeh Sjedinjenih Država da spasu saveznike koje su ostavile iza sebe.

A s obzirom na izveštaje o nestašicama hrane koji već pristižu iz Avganistana, zemlja bi do jeseni mogla postati pakao kad je reč o ljudskim pravima.

Jer talibani su možda bili sposobni da pregaze 15 provincijskih glavnih gradova i Kabul za nedelju dana, ali oni nemaju dovoljno kadrova da smene gradske funkcionere jer se njihovo zanimanje u protekle dve decenije svodilo na vođenje terorističko-gerilskog rata. Premda talibanski pobednici nemaju interesa za ponovni rat sa Sjedinjenim Državama, oni imaju ideološki interes da trube o svom trijumfu nad supersilom i da taj poraz trljaju Americi na nos.

Naoružani talibanski borci za zastavom tokom patroliranja Kabulom, 19. avgust 2021. (Foto: AP Photo/Rahmat Gul)
Naoružani talibanski borci za zastavom tokom patroliranja Kabulom, 19. avgust 2021. (Foto: AP Photo/Rahmat Gul)

Koje su onda posledice američkog poniženja?

Bajdenova reputacija kao sposobnog veterana sa poluvekovnim iskustvom obavljanja funkcija na najvišim pozicijama u američkoj vlasti svakodnevno se dekonstruiše. Sjedinjene Države se u svetskim medijima prikazuju kao „jadni i bespomoćni gigant“, shodno rečima bivšeg predsednika Ričarda Niksona. A to i jeste Amerika koju danas u javnosti oličava Džo Bajden.

Što se tiče apetita američkog naroda za intervencije u budućim ratovima SAD sa ciljem uspostavljanja demokratije i izgradnje država, on je gotovo izvesno iscrpljen. Zemlje koje su se oslanjale na SAD da dođu i umesto njih vode ratove verovatno bi trebalo da povećaju svoje budžete za odbranu.

Gledano kroz američku vojnu opremu, izgubljene su milijarde dolara – oklopna vozila, helikopteri blek hok, dronovi, artiljerija, minobacači, hiljade pušaka i hiljade tona municije. Nešto od ovoga će završiti u Rusiji i Kini, a deo će biti prebačen ISIS-u ili Al kaidi.

Bajden, zbunjeni čovek

I da ne zaboravimo, druge domine su pale nakon američkog strateškog poraza u Vijetnamu. Kambodža je potpala pod genocidne Crvene kmere Pola Pota. Laos je pripao komunistima. Etiopija je potpala pod Derg (vojna hunta koja je došla na vlast u Etiopiji nakon svrgavanja s vlasti cara Hajlea Selasija, prim. prev) u istočnoj Africi. Nekadašnje portugalske kolonije Mozambik i Angola potpale su pod komunistički blok. Marksisti su preuzeli Grenadu na Karibima. Sandinisti (socijalisti u Nikaragvi, prim. prev) su preuzeli Nikaragvu. Krajem sedamdesetih godina, naš bliskoistočni saveznik, iranski šah, zbačen je sa vlasti, a osnovana je antiamerička Islamska Republika na čelu sa ajatolahom Ruholahom Homeinijem. Sovjetski Savez je 1979. godine napao Avganistan. Širom Atlantika ukorenio se „evro-komunizam“.

Percepcija da predsednik Džimi Karter nije razumeo karakter i svrhu naših komunističkih neprijatelja, a da Ronald Regan jeste, kotirala se visoko među razlozima zbog kojih su građani odlučili da se kockaju kladeći se na Gipera (nadimak koji je Regan zaradio glumeći u filmu, prim. prev).

Za to što je Bajdenov kredibilitet stradao u avganistanskom fijasku, kriv je sam predsednik. Poslednjih dana se u više navrata desilo ono što je Bajden predviđao da se nikada neće desiti. A predsednik je davao izjave naizgled nepovezane sa događajima na terenu. Tokom prošle nedelje Bajden je često odavao utisak zbunjenog čoveka koji ne razume šta se dešava, niti zna šta radi. A republikanci nisu usamljeni u toj oceni: demokrate i NATO saveznici govore isto.

Američki predsednik Džozef Bajden tokom konferencije za medije u Beloj kući povodom situacije u Avganistanu, Vašington, 22. avgust 2021. (Foto: Samuel Corum/Getty Images)

Jedna od glavnih žrtava Kabula jeste velika vizija establišmenta o američkoj spoljnoj politici za novi vek – gde su liberalizam i demokratski kapitalizam pobedili u bici za budućnost u kojoj će SAD, pobednik u Hladnom ratu, predvoditi svet u ostvarenju novog svetskog poretka, u kojem ćemo mi pisati pravila i kontrolisali planetu. Bajden je opisao tu novu globalnu borbu kao borbu između demokratije i autoritarizma, a Ameriku kao državu koja predvodi svet ka trijumfu demokratije.

Debaklom u Kabulu, Bajden je tu borbu započeo najgorim poniženjem Amerike u živom sećanju.

 

Preveo Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP

 

Izvor buchanan.org

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u