Усташе убијају и бацају у јаму затворене Србе у Јасеновцу (Фото: Wikipedia)

Da li je RTS promenio stav o broju stradalih u Jasenovcu?

Iako se do sada u srpskim medijima najčešće govorilo o brojci koja je varirala od 700 do 800 hiljada stradalih, očigledno je da je na RTS preko noći došlo do promene

Javni servis Srbije izmenio je svoju retoriku i faktografiju kada je reč o zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac i broju žrtava koje su tamo stradale.

O tome svedoči i snimak iz emisije Dnevnik 2 koji kruži društvenim mrežama, a u kojoj voditelj RTS Branko Veselinović, najavljujući prlog, kaže između ostalog i sledeće:

“…Logor Jasenovac, u kome je prema podacima Muzeja žrtava genocida ubijeno najmanje oko 90.000 ljudi…”

Iako se do sada u srpskim medijima govorilo najčešće o brojci koja je varirala od 700 do 800 hiljada stradalih, očigledno je da je na RTS takoreći preko noći došlo do velikih promena kada je u pitanju uređivačka politika koja tretira ovaj istorijski period, kao i podaci koji ga prate.

Odgovore na pitanje kako je i zahvaljujući čemu do toga došlo pokušali smo da dobijemo od direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića, kao i glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića, ali do zaključenja ovog teksta ni od jednog ni od drugog nismo dobili odgovore na ta pitanja.

Pošto se voditelj Dnevnika u svojoj najavi pozvao na podatke Muzeja žrtava genocida pozvali smo vršioca dužnosti direktora ove ustanove, istoričara Dejana Ristića, da saznamo da li se možda radi o grešci ili su podaci izneseni u emisiji Javnog servisa zaista autentične informacije koje su novinari dobili od Muzeja.

Međutim, ni on nije odgovarao na naše pozive i pitanja koja smo mu poslali u porukama.

Inače, istoričari iznose sasvim oprečne cifre kada je u pitanju broj ubijenih logoraša u Jasenovcu. Od Franje Tuđmana, koji u svojoj knjizi Bespuća povijesne zbiljnosti govori o 30-40.000 ubijenih, preko posleratnih jugoslovenskih istoričara koji se uglavnom drže procene da ih je bilo između 700 i 800 hiljada, dok ih je 83.000 poimence popisano u Memorijalnom muzeju Jasenovac (uz ogradu da “spisak nije konačan niti potpun”). Centar “Simon Vizental” navodi broj od “najmanje 100.000”, dok upravo Muzej žrtava genocida iz Beograda, u poslednjoj izjavi koju su dali Bi-Bi-Siju na srpskom jeziku, ističe da je u Jasenovcu poginulo između 122-130.000 ljudi.

Zanimljivo je da su novinari RTS-a u poslednjih pola godine, naročito u vreme premijere filma “Dara iz Jasenovca” i polemike koja je usledila, skoro svakodnevno koristili brojke od 700-800 hiljada žrtava kada bi govorili o patnjama i stradanju Srba, Jevreja, Roma i antifašista u logoru nad kojim su se zgražavali čak i oficiri nemačkog Vermahta.

Kako je došlo do tako nagle promene u njihovom izveštavanju ostaje tajna. Za sada.

 

Autor Antonije Kovačević

 

Naslovna fotografija: Wikipedia/collections.ushmm.org

 

Izvor serbiantimes.info, 26. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u