Турски председник Реџеп Тајип Ердоган током говора на конференцији министара одбране балканских земаља у Истанбулу, 11. мај 2016. (Фото: Reuters/Murad Sezer)

Erdogan: BiH je ključna država na Balkanu

Erdogan je to rekao na istanbulskom aerodromu „Ataturk“, uoči poletanja za Sarajevo, nakon kojeg će prvi put zvanično posetiti i Crnu Goru

Bosna i Hercegovina predstavlja ključnu državu na Balkanu, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i dodao da Turska pridaje veliku važnost njenoj multikulturalnoj strukturi, sigurnosti, stabilnosti i razvoju.

Erdogan je to rekao na istanbulskom aerodromu „Ataturk“, uoči poletanja za Sarajevo, nakon kojeg će prvi put zvanično posetiti i Crnu Goru.

Rekao je da je njegova poseta prilika za razgovore o zajedničkim koracima za dodatno unapređenje saradnje.

Šef turske države je izrazio zadovoljstvo što će, nakon posete BiH, otputovati u prvu zvaničnu posetu Crnoj Gori.

„Krećemo na put u posetu dvema prijateljskim zemljama na Balkanu. U prvom delu posete se u Sarajevu sastajemo s članovima Predsedništva BiH“, kazao je Erdogan.

Podsetio je da se sa članovima Predsedništva BiH sastao već dva puta ove godine, u martu u Ankari i u junu na Samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope.

„S prijateljskom i bratskom Bosnom i Hercegovinom imamo veoma bliske istorijske, kulturalne i ljudske veze. Imamo i veoma plodnu i široku saradnju koja je izgrađena na tim temeljima i na bazi obostrane političke volje“, kazao je Erdogan, preneo je portal Radio Sarajevo.

Tokom posete Sarajevu, kazao je, razgovaraće o jačanju ekonomske i trgovinske saradnje, ali i sagledati trenutno stanje u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim i investicijskim projektima.

Govoreći o poseti Crnoj Gori, Erdogan je rekao da će tokom te posete sastati i sa predstavnicima bošnjačkih i albanskih zajednica u toj zemlji.

„Turska pridaje veliku važnost razvoju mira i prosperiteta celog Balkana. Zagovaramo očuvanje multikulturalnog identiteta regije i podržavamo sve napore u tom kontekstu. Uveren sam da naša saradnja s BiH i Crnom Gorom doprinosi stabilnosti Balkana“, poručio je Erdogan.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Murad Sezer

 

Izvor Sputnjik, 27. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u