Статуа Јосипа Броза Тита (Фото: Wikimedia/Merryapples)

Latinka, Bulajić, Biserko i drugi traže od SAD i EU da Joanikije otkaže ustoličenje

Među potpisnicima ovog apela, u kojem se tvrdi da je „mir u Crnoj Gori dramatično ugrožen“ su: Latinka Perović, Veljko Bulajić, Sonja Biserko, Nikola Samardžić, Slaviša Lekić, Dinko Gruhonjić…

Grupa javnih radnika iz regiona pozvala je Evropsku uniju i SAD da, kako navode, hitno utiču na vlasti Srbije i Crne Gore, ali i Srpsku pravoslavnu crkvu da otkažu zakazanu ceremoniju ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija, 5. septembra, u Cetinjskom manastiru.

Među potpisnicima ovog apela, u kojem se, između ostalog, tvrdi da je „mir u Crnoj Gori dramatično ugrožen” su: Latinka Perović, Veljko Bulajić, Vesna Pusić, Sonja Biserko, Senad Pećanin, Bogdan Tanjević, Nikola Samardžić, Boro Kontić, Dino Mustafić, Slaviša Lekić, Dinko Gruhonjić i Davor Đenero.

Tvrde, takođe, da aktuelna vlast u Crnoj Gori ovim, kako navode, „nastavlja dosadašnju anticrnogorsku i antizapadnu politiku koja je rasturila međuetnički i međukonfesionalni sklad, utemeljen na antifašističkoj tradiciji, građanskoj i sekularnoj državi i čvrstom opredeljenju većine građana za članstvo države u Evropskoj uniji i NATO savezu”.

„Sadašnja vlast u Crnoj Gori predstavlja instrument mračnih ciljeva velikosrpske politike koja je rezultirala genocidom, etničkim čišćenjem i najtežim ratnim zločinima u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Na meti te iste politike danas se nalaze država Crna Gora i njene nacionalne manjine, posebno (nekanonska) Crnogorska pravoslavna crkva, Crnogorci i sva obeležja kulturno-istorijskog identiteta i tradicije crnogorskog naroda, među kojima je Cetinjski manastir već vekovima jedan od najznačajnijih simbola”, naveli su.

Smatraju da bi najavljeno ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve upravo u Cetinjskom manastiru, uprkos, kako kažu, jasno izraženom protivljenju ogromne većine građana Cetinja, „predstavljalo simbolički čin potpunog pokoravanja Crne Gore velikosrpskoj politici i uništilo mir i sigurnost građana”, javila je sarajevska N1 TV, a prenosi Tanjug.

Ustoličenje će biti na Cetinju, ali bez sabora

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je danas da će ustoličenje mitropolita Joanikija biti obavljeno na Cetinju u ranije najavljenom terminu, 5. septembra, u prisustvu patrijarha Porfirija, ali bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Kako se navodi, ta odluka je doneta jer Mitropolija želi da da „maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore, poštujući epidemiološke mere”.

„Ne razumemo, ali ne osporavamo pravo nekih građana Crne Gore da nastavak ove, očigledno vekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije, doživljavaju kao atak na Crnu Goru, njenu slobodu i slično”, navodi se u saopštenju.

U najavljenoj cetinjskoj svečanosti nema nijedan novi detalj koji bi se kosio sa dosadašnjom osveštanom crkvenom praksom u Crnoj Gori, pa je neprihvatljivo i neopravdano da se ovom verskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti, koji ovih dana podižu tenzije među braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja, pokušavajući da Crkvi i njenom vernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vere, dodaje se.

U saopštenju se dodaje da „evropska, sekularna i građanska Crna Gora ne sme da se temelji na mržnji i isključivosti, nego na njenom Ustavu i zakonima”.

„Šta god u ovom trenutku mislili, moramo shvatiti i prihvatiti činjenicu da je Crna Gora država svih nas. U njoj nema većih ili manjih Crnogoraca „nego, valjda, po svemu i u svemu, samo i jedino ravnopravnih građana”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Merryapples

 

Izvor Politika, 27. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u