B. Mitrinović: Kabul je kraj monopolarnog sveta

Pokazalo se još jednom da su američki marinci na zemlji jednako ranjivi kao bosonogi Avganistanci i da je mit o američkoj nadmoći, i realno i simbolički, srušen na aerodromu u Kabulu

Ma koliko užasavajući bio teroristički napad na aerodrom u Kabulu – on je postao prekretnica, i to za većinu aktera u pozitivnom smeru. To smo barem viđali u mnogim ratovima i doživeli na svojoj koži. Američko povlačenje iz Avganistana već je svuda u svetu nazvano haotičnim, nepripremljenim, ponižavajućim. Zbog ovog debakla i evakuacije sa aerodroma, koja traje duže nego ofanziva talibana na avganistanske gradove, republikanci traže opoziv Džozefa Bajdena. On najavljuje da u dogovorenom roku neće moći da izvuku sve njima lojalne Avganistance. Rok do 31. avgusta dodatno se skraćuje najavom terorističkog napada, koji se i ostvaruje.

Pritom, portal „Politiko” objavljuje da su američki zvaničnici talibanima predali spisak s imenima američkih državljana, vlasnika „zelene karte”, i avganistanskih saradnika, kako bi ih propustili do aerodroma. Šta to može da znači za te ljude, jasno je. Debakl američke administracije je potpun iako su imali najbolje namere. Prema pisanju Tajmsa, sličnu stvar su, mada nenamerno, napravili i u britanskoj ambasadi u Kabulu: ostavili su fascikle s imenima ljudi koji su radili za njih, sa svim ličnim podacima.

Odmazda iz daljine

Američke snage izvršile su napad bespilotnom letelicom i navele da su likvidirali planera terorističke grupe ID-K samo dva dana nakon što je ta grupa preuzela odgovornost za bombaški napad u kome je život izgubilo skoro 200 osoba, među njima 13 američkih vojnika i desetine talibana, a ranjeno je više od 1.300 ljudi. Teroristi su za svoj udar odabrali najugroženiju tačku globalnog prisustva SAD u svetu.

Posle odmazde na granici s Pakistanom, pretnja novim terorističkim napadima još je izvesnija, a Bela kuća je upozorila da će naredni dani biti najopasniji u američkoj operaciji evakuacije. Ali posle ovog masakra na aerodromu, napadom dronom na teroriste SAD izlaze iz uloge bespomoćne sile koja se povlači i barem privremeno preduzimaju ofanzivnu ulogu u kojoj su njeni pripadnici van domašaja terorista.

Bez obzira na ovaj pokušaj, smatra se da je Kabul bio poslednji ekser koji je zakucan u kovčeg monopolarnog sveta kojim je upravljala američka država. Ne samo zbog toga što će se, kako je rekao Tramp, 11. septembra, na 20. godišnjicu terorističkih napada u SAD, na američkoj ambasadi u Kabulu vijoriti talibanska zastava. I ne samo zbog toga što su članice G-7 od Bajdena tražile da kod talibana produži rok za evakuaciju i da on u tome nije uspeo. Ali ni zbog toga što su posle 20 godina provedenih u Avganistanu Amerikanci bežali pred talibanima ka aerodromu, a onda ih tu napala najekstremnija teroristička grupa. Skupilo se u jednoj tački sve i teško je poverovati da će jedan hitac iz drona preokrenuti američki položaj.

Smrt NATO-a

Na kraju, ispostavilo se i da je Makron bio u pravu kada niko od njegovih saveznika nije hteo da poveruje u njegovu konstataciju da je NATO mrtav. U Kabulu su Amerikanci pokazali da imaju loše obaveštajne podatke na koje su se oslanjali njihovi saveznici u alijansi. Bezglavim povlačenjem dokazali su da nemaju osećaj solidarnosti ni prema evropskim članicama vojnog saveza, niti prema lokalnom stanovništvu. Pokazalo se još jednom da su njihovi marinci na zemlji jednako ranjivi kao bosonogi Avganistanci i da je mit o američkoj nadmoći, i realno i simbolički, srušen na aerodromu u Kabulu.

Strateški Amerikanci su u Avganistanu ostavili vakuum moći za koji se u evropskim prestonicama plaše da će ga popuniti novi igrači: Rusija, Turska, Kina, Iran, Indija, Pakistan. Rusija se posle dve decenije ponovo vraća u Avganistan, ovog puta ne vojničkom čizmom, nego kao snaga koja je pregovarala s talibanima, nešto dogovorila, a to nešto je još na snazi. Sada Sergej Lavrov kaže da je Moskva bila spremna da podrži sporazume koje su Amerikanci zaključili s talibanima, koji, nažalost, nisu bili primenjeni: „Verovatno ne samo zbog stava talibana.”

Dalje ima mnogo nepoznanica, ali za Amerikance tu više neće biti tako povoljne opcije.

 

Autor Biljana Mitrinović Rašević

 

Naslovna fotografija: Verified UGC via AP

 

Izvor Politika, 29. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u