Lavrov: SPC je na meti ozbiljnih napada

Ruski ministar spoljnih poslova istakao je da je RPC pod snažnim pritiskom iz SAD, a da je i Srpska pravoslavna crkva na meti snažnih napada

Ruska pravoslavna crkva je pod snažnim pritiskom iz SAD koji ima za cilj uništenje pravoslavnog jedinstva. To je posebno primetno u Ukrajini, Belorusiji i nizu drugih država i regiona, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ministar je podsetio da ruska diplomatija tesno sarađuje sa RPC koja ima svoje crkve u mnogim državama.

– Ona je pod najjačim pritiskom brojnih zapadnih država, pre svega SAD koje imaju za cilj uništenje jedinstva pravoslavlja u svetu. Najštetniju ulogu ima vaseljenski patrijarh koji je pokušao da unese raskol, iako mu nije baš uspelo, u kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Takve pokušaje vidimo i u Belorusiji, Siriji, Libanu, na Balkanu, gde je Srpska pravoslavna crkva na meti snažnih napada – rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da RPC nosi svoje vrednosti u inostranstvo, što pomaže postizanju ciljeva spoljne politike Rusije.

– Pre svega, to se tiče očuvanja tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti koje su takođe na meti velikih napada neoliberalne elite u nizu zapadnih država – zaključio je on.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik/Večernje novosti, 30. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u