Džaferović traži od Šmita da smeni Dodika, reagovao Vulin

„Očekujem od visokog predstavnika da pomogne BiH da profunkcioniše, uključujući i smenu (Dodika)“, izjavio je Džaferović nakon sednice Predsedništva BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da pokrene pitanje smene srpskog člana Milorada Dodika kako bi se, kako kaže, odblokirao rad kolektivnog šefa države.

Džaferović je nakon današnje sednice Predsedništva BiH, kojoj je prisustvovao Dodik, rekao da je srpski član Predsedništva protiv svih tačaka, a da su na dnevnom redu bile uglavnom one vezane za spoljnu politiku i bezbednost.

– Nismo usvojili nijednu odluku. Većina tačaka dnevnog reda su se odnosile na spoljnu politiku, tu je gospodin Dodik glasao protiv, one idu u drugi krug glasanja. Za tačke koje se tiču bezbednosti potreban je konsenzus – rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu, preneli su sarajevski mediji.

On je rekao da očekuje reakciju međunarodne zajednice budući da se, kako kaže, radi o blokadi.

– Radi se o očiglednoj blokadi Predsedništva. Nismo mogli imenovati ambasadore, dati agremane ambasadorima drugih zemalja. Radi se, osim blokade, i o svojevrsnoj zloupotrebi, rekao je Džaferović i dodao:

– Očekujem od visokog predstavnika da pomogne BiH da profunkcioniše, uključujući i smenu (Dodika) – zaključio je Džaferović.

 

Izv0r Večernje novosti, 31. avgust 2021.

 

Dodik: Nema odluka dok se ne reši pitanje nametnutog zakona

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na današnjoj sednici Predsedništva BiH nije donesena nijedna odluka, ističući da učestvovanje u radu nije blokada.

Milorad Dodik je rekao da je njegovo učešće u radu Predsedništva BiH moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dok god se ne dođe do rešenja o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, prenosi RTRS.

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko pred kraj svog mandata iskoristio je tzv. bonska ovlašćenja i nametnuo dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Bošnjački član Predsedništva BiK Šefik Džaferović rekao je ranije danas da bi zbog blokade rada te institucije, visoki predstavnik trebalo da smeni Dodika.

„Taj zakon je neodrživ i Narodna skupština Republike Srpske ga je ukinula na prostoru RS. Ozbiljno se spremamo da sprovedemo takav nalog parlamenta Srpske“, poručio je Dodik.

Naveo da je na sednici Predsedništva bio niz političkih i vojnih pitanja, ističući da nijedna odluka nije donesena te da će se neke tačke ponovo naći na dnevnom redu sledeće sednice.

Ocenio je da se na sednici videlo da dva člana Predsedništva BiH deluju sinhornizovano i jedinstveno, ali da postoje zakonske i ustavne procedure koje se moraju poštovati.

Istakao je da novopostavljeni visoki predstavnik Kristijan Šmit „ne postoji u BiH“ i da nije ispoštovana procedura njegovog imenovanja.

Ako ne bude dogovora o rješenju za nemetnuto pitanje, neuvažavanje Republike Srpske i rješenje pitanja „izmišljenog visokog predstavnika“ ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sjednici (Predsedništva BiH) glasati protiv, naveo je Dodik.

„To znači da ću otići i na sednicu parlamenta RS koji će se odrediti o tim pitanjima“, zaključio je Dodik.

 

Izvor RTRS/RTS, 31. avgust 2021.

 

Vulin odgovorio Džaferoviću

Niko nije više uradio na destabilizaciji Bosne i Hercegovine od Šefika Džaferovića i njegovog zahteva da Šmit smeni legitimno izabranog predstavnika Srba u Predsedništvu BiH Milorada Dodika, rekao je Aleksandar Vulin, mistar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

– Kada je prestao da izigrava žrtvu, Džaferović je pokazao lice dželata i Bosne i Hercegovine i mira.

– Ako međunarodna zajednica ne zaustavi napade na srpske predstavnike i ako hitno ne zaštiti dejtonski poredak, snosiće odgovornost za buduću nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Pokušaj oduzimanja prava Srbima u Republici Srpskoj da odlučuju sami o sebi i da imaju svoje izabrane predstavnike je potez koji dovodi u pitanje samo postojanje BiH i ugrožava mir u celom regionu. Srbija neće ostaviti Republiku Srpsku i Srbe u BiH bez zaštite i podrške i ne snosi nikakvu odgovornost za posledice huškačke i srbomrzačke politike Džaferovića – naveo je Vulin.

– Džaferović priziva nesreću svim narodima u BiH, nadam se da će biti zaustavljen pre nego bude prekasno ako već i nije –odgovorio je Vulin bošnjačkom članu Predsedništva BiH Šefiku Džaferoviću koji je pozvao danas visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da pokrene pitanje smene srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

 

Naslovna fotografija: predsjednistvobih.ba

 

Izvor Večernje novosti, 31. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u