Ko je Gabrijel Eskobar, Bajdenov čovek za Balkan?

Dosadašnji zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu će 7. septembra i zvanično preuzeti funkciju novog izaslanika američkog Stejt deparmenta za Zapadni Balkan

Karijerni diplomata Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD u Srbiji, potvrdio je u ponedeljak da od 7. septembra preuzima novu dužnost – funkciju izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Na tom mestu zameniće Metjua Palmera i biće zadužen za rešavanje brojnih pitanja na Zapadnom Balkanu i za dijalog Beograda i Prištine.

Zanimljivog i zvučnog prezimena, važi za odličnog poznavaoca Balkana, pogotovo Bosne i Hercegovine, a za njega kažu da je nepristrasni i energični diplomata. Kako saznajemo, Eskobar je veoma druželjubiv, poput Godfrija voli srpsku hranu, izlaske i naš način života. U Beogradu je bio 2001. godine kao šef političkog odeljenja odmah pošto je Amerika ponovo otvorila ambasadu u našem glavnom gradu. U bivšoj Jugoslaviji je od 1998. do 2001. bio na poziciji šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, zatim zamenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici. Pre nego što se vratio na Balkan, bio je viši savetnik ambasadora zadužen za sektor ekonomskih pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu, gde je većinu mandata obavljao kao zamenik ambasadora.

Eskobar je bio i koordinator za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta (2017. i 2018), zamenik ambasadora u američkoj ambasadi u La Pazu u Boliviju (2014-2017), generalni konzul u američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu i vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Kirkuka u Iraku (2013-2014). Za zamenika šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu imenovan je u avgustu 2019. godine, a do dolaska ambasadora Entonija Godfrija bio je otpravnik poslova.

Inače, sestra Eskobara je demokratski kongresmen iz Teksasa, nekoliko puta je bila u Srbiji i oduševljena je našom zemljom. No, to ne treba da bude garancija da će nam novi emisar biti naklonjen. Jer, nije nam mnogo pomoglo što je supruga njegovog prethodnika – naše gore list.

 

Izvor Večernje novosti, 31. avgust 2021.

 

Ko je novi izaslanik za Zapadni Balkan?

Čovek koji je u Beogradu 2001. godine učestvovao u ponovnom otvaranju američke ambasade u Srbiji posle petooktobarskih promena, uskoro će stupiti na novu dužnost, koja će, kako se ocenjuje, biti izuzetno važna u budućoj saradnji i komunikaciji SAD i Srbije po mnogim pitanja, a posebno po pitanju Kosova i Metohije. Gabrijel Eskobar, dosadašnji zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu će 07. septembra i zvanično preuzeti funkciju novog izaslanika američkog Stejt deparmenta za Zapadni Balkan.

Ko je Eskobar i šta Srbija može da očekuje kada i zvanično „preuzme palicu“ od svog prethodnika, Metjua Palmera?

Eskobaru ni Srbija, ni region nisu nepoznanica. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu američke ambasade, Eskobar je u Beogradu bio i 2001. godine i to kao šef političkog odeljenja nakon što su SAD ponovo otvorile ambasadu u Srbiji posle petooktobarskih promena.

Takođe, pre toga, obavljao je nekoliko funkcija u zemljama regiona. U periodu od 1998. do 2001. godine bio je šef kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, kao i zamenik šefa diplomatskog tima u Podgorici.

Poslednje dve godine, od avgusta 2019. godine, Eskobar je proveo na funkciji zamenika ambasadora SAD u Beogradu, a do dolaska aktulenog ambasadora Entonija Godfrija bio je otpravnik poslova, odnosno rukovodio je diplomatskim predstavništvom SAD u Srbiji.

Na novoj funkciji, on će, prema očekivanjima i najavama, biti zadužen za rešavanje brojnih pitanja na Zapadnom Balkanu, tako i za dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta i nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić za Juronjuz Srbija navodi da je u pitanju iskusni diplomata, ali ističe i da njegovu ulogu, s druge strane, ne bi trebalo preuveličavati.

„Sama činjenica da je on čovek koji je više puta boravio na ovim prostorima, znači da je iskusan, da dobro poznaje ovdašnje prilike, pa i da je vrlo kvalifikovan da obavlja funkciju izaslanika za Zapadni Balkan“, rekao je Vujačić.

„Ne odlučuje samo jedna ličnost“

Naglašava, međutim, da Eskobar, koji će na mestu izaslanika zameniti Metjua Palmera, neće biti usamljen u donošenju odluka kada su u pitanju potezi SAD na Zapadnom Balkanu.

„Na nivou američke administracije odluke se donose kroz sastanke na više nivoa. Svakako je korisno da jedan čovek koji dobro poznaje ovdašnju problematiku bude na tom mestu, ali ipak ne bi trebalo davati preveliki značaj tom visokom položaju u Stejt departmentu, jer pojedinci ne donose odluke sami“, ukazuje Vujačić.

On ukazuje da ne očekuje da se sa dolaskom Eskobara, bilo šta promeni kada je u pitanju strategija SAD na ovim prostorima. Kako podseća, ona je do sada takva bila da podržavaju zemlje Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, i to se neće u bliskoj budućnosti promeniti.

„Amerikanci će verovatno na ovim prostorima imati istu politiku kao i do sada, odnosno podržavati EU u naporima da integriše one države Zapadnog Balkana koje još nisu integrisane, i da prepreke koje na tom putu stoje, kao što je sveobuhvatni sporazum o Kosovu, dođu na dnevni red“, ističe Vujačić.

Pravac delovanja SAD će biti usmeren, verovatno, više na Kosovo, u smislu da se kosovski premijer Aljbin Kurti „privede konstruktivnom učešću u dijalogu Beograda i Prištine“, smatra Vujačić.

Za očekivati je da će Eskobar, poput svog prethodnika Palmera, biti osoba koja će imati povremenu, ali direktnu komunikaciju sa predstavnicima Beograda u Prištine. U diplomatskim krugovima, kako pišu beogradski mediji, važi za profesionalca kome se ne može pripisati da je „Trampov ili Bajdenov“.

Dragan Šormaz, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama, komentarišući nedavno informaciju o imenovanju Eskobara, istakao je da reč o najboljem poznavaocu regiona u Stejt departmentu.

„Mogli ste videti na mom Tviter profilu još pre neki dan da sam ja prisustvovao koktelu povodom oproštaja gospodina Eskobara i prelaska na novu funkciju. To, recimo, ja znam već skoro dva meseca. Gospodin Eskobar je već i dobio rešenje s datumom kada stupa na snagu – rekao je Šormaz pre izvesnog vremena za Alo.

Uoči preuzimanja funkcije, Eskobar je juče dao kratku izjavu za novinsku agenciju Tanjug u kojoj je potvrdio svoje imenovanje.

„Imenovanje je zvanično, a na novu dužnost stupam 7. septembra“, rekao je Eskobar.

Diplomatska biografija

Reč je o iskusnom i karijernom diplomati, koji je od 2009. do 2018. godine obavljao mnoge funkcije, od Južne Amerike do Azije.

Bio je vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Kirkuka u Iraku, kao i generalni konzul u Američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu.

Takođe, Eskobar je bio i na poziciji koordinatora za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta, ali i zamenik ambasadora u gradu La Paz, u Boliviji.

Pre nego što je postao zamenik ambasadora SAD u Srbiji, Eskobar je bio viši savetnik za ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Iraku.

Na internet-stranici američke ambasade navodi se da Eskobar govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik.

 

Autor Jovan Đurić

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Izvor euronews.rs, 31. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u