Da li je Šmit najavio da će smeniti Dodika?

Na pitanje da li će smeniti Dodika zbog bojkota Predsedništva BiH, Šmit je odgovorio: Institucije su tu da rade svoj posao.

Institucije su tu da rade, izjavio je danas visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

To je izjavio komentarišući zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića za smenu srpskog člana Milorada Dodika zbog bojkota te institucije

Izrazio je očekivanje da će sve strane u BiH sesti da razgovaraju kako bi se, kaže, prevazišao taj problem.

Šmit je na Bledu, gde učestvuje na Bledskom strateškom forumu, na pitanje Tanjuga da li će uvažiti zahtev Džaferovića i primeniti bonska ovlašćenja, rekao da su „institucije tu da rade“ i da očekuje da će svi koji učestvuju u njihovom radu pokazati odgovornost.

Šmit međutim nije konkretno odgovorio na ponovljeno pitanje da li će uvaži zahtev Džaferovića.

„Veoma sam optimističan da ćemo svi zajedno sesti da razgovaramo i da ćemo naći način da rešimo te probleme, ali i ostale stvari, kao što su ekonomska pitanja i evropske integracije“, rekao je Šmit.

Dodao je da očekuje da će to uroditi plodom i naglasio da narod u BiH „ne sme da trpi“.

 

Izvor Tanjug/B92, 01. septembar 2021.

 

Vučić razgovarao sa Šmitom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas kratko razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

„Sreo sam se sa Šmitom, pozdravili smo se i kratko razmijenili mišljenja“, kazao je Vučić i dodao da bi trebalo da se sretnu, ali da tačan datum ne zna.

On je, kako prenose beogradski mediji, rekao da je za Srbiju to važan susret.

– Razgovaraćemo uskoro. Za nas je važno i dobro je da Šmit nije poslušao besmislene zahtjeve. Neki ljudi ne mogu da razumiju koliko je to neodgovorno i opasno. Vidjećemo kakvi će zaključci biti po tom pitanju – rekao je Vučić.

On je u izjavi novinarima kazao da zemlje u regionu moraju da grade bolje odnose.

Ponovio je da je ponosan na inicijativu „Otvoreni Balkan“ i da je potrebno razvijati odnose sa zemljama u regionu.

– Moramo da se zbližavamo jedni sa drugima, da otvaramo granice. Imao sam dobre razgovore – rekao je predsjednik Vučić, koji boravi u Sloveniji, gdje se održava Bledski strateški forum, koji tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica Evropske unije, kao i predstavnike evropskih institucija.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Felipe Trueba

 

Izvor BN TV, 01. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u