Orban: Srbija ključna zemlja za EU; Babiš: Primiti Srbiju u Šengen

„Srbija je ključna zemlja za EU. Istina je da je nama, evropskim zemljama, potrebnija Srbija, nego što je članstvo u Uniji potrebno Srbiji”, poručio je Orban na Strateškom forumu na Bledu

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban istakao je danas da je bez prijema Srbije u članstvo EU „nonsens” pričati o bezbednosti i evropskom identitetu.

„Srbija je ključna zemlja za EU. Istina je da je nama, evropskim zemljama, potrebnija Srbija, nego što je članstvo u Uniji potrebno Srbiji”, poručio je Orban na Strateškom forumu na Bledu, prenosi Tanjug.

On je naglasio da EU mora imati geopolitički pristup i da je Uniji, upravo iz tih razloga, potrebna Srbija kao članica.

 

Izvor Politika, 01. septembar 2021.

 

Babiš o Srbiji

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je danas da je neophodno da se jasno i glasno kaže da li će EU primiti Srbiju u članstvo i izrazio žaljenje što se samo razgovara o proširenju Unije, ali ne i Šengena.

„Recimo jasno i glasno da li ćemo uzeti Zapadni Balkan u Šengen, uključujići Srbiju i našeg prijatelja Aleksandra Vučića ili ne, i gde ćemo braniti naše granice (od ilegalnih migranata)”, rekao je Babiš na panelu lidera na Strateškom evropskom forumu na Bledu, posvećenom budućnosti EU.

Babiš je upitao zašto se, kada se priča o proširenju EU, ne priča o proširenju Šengena i zašto Rumunija, Hrvatska i Bugarska i dalje čekaju da uđu u šengensku zonu.

„Gde je strategija, nikada nismo pričali o proširenju Šengena iako je to mnogo lakše od pregovora o proširenju, EU nije ispunila ni to obećanje”, rekao je Babiš, javlja Tanjug.

Češki premijer je naglasio da kada je reč o migrantima treba da se zna da su to ilegalni migranti na kojima su krijumčari zaradili šest milijardi evra.

Naveo je da su jedino oni i Mađari jasno i glasno rekli stop, da to tako ne može, i dodao da bi zaustavljanje migracija moglo da se reši kao i ranije, pregovorima sa predsednikom Turske Tajipom Redžepom Erdoganom.

 

Naslovna fotogrfija: Snimak ekrana/Jutjub/Bled Strategic Forum

 

Izvor Politika, 01. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u