Талибански борци током страже испред међународног аеродрома Хамид Карзаи у Кабулу, 16. август 2021. (Фото: Reuters/Stringer)

Talibani žele saradnju u okviru kineske Inicijative pojas i put

„Saradnja u okviru kineske inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’ doprinosi razvoju i prosperitetu Avganistana i regiona. Avganistan se nada da će nastaviti da aktivno podržava i učestvuje u ovoj saradnji“, dodao je Hanafi

Avganistan pod vođstvom pokreta Taliban nada se nastavku saradnje u okviru projekata kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“, izjavio je zamenik šefa političke kancelarije pokreta Abdul Salam Hanafi u telefonskom razgovoru sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Kine Vuom Đanghaom.

Razgovor je održan u četvrtak, a strane su razgovarale o situaciji u Avganistanu i pitanjima od zajedničkog interesa.

„Situacija u Avganistanu doživela je značajne promene, budućnost i sudbina zemlje ponovo su u rukama avganistanskog naroda. Prijateljstvo između Kine i Avganistana traje hiljade godina, Kina je uvek poštovala suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Avganistana i pridržavala se prijateljske politike usmerene na ceo avganistanski narod. Nadam se da će Avganistan što pre postići mir i stabilnost“, rekao je kineski političar, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Sa svoje strane, Hanafi je rekao da je Kina pouzdan prijatelj Avganistana, a avganistanski talibani su spremni da nastave da razvijaju prijateljske odnose dveju zemalja i nikada neće dozvoliti nikakvim snagama da iskoriste teritoriju Avganistana kako bi ugrozile kineske interese, a takođe će preduzimati efikasne mere za osiguravanje bezbednosti kineskih institucija i građana u Avganistanu.

„Saradnja u okviru kineske inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’ doprinosi razvoju i prosperitetu Avganistana i regiona. Avganistan se nada da će nastaviti da aktivno podržava i učestvuje u ovoj saradnji“, dodao je Hanafi.

Podsetimo, početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Stringer

 

Izvor Sputnjik, 03. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u