Da li povampirena Islamska država nišani BiH?

Upiranje prstom na BiH kao na moguće terorističko žarište od strane Stejt departmenta vratilo je terorizam u medijski diskurs države u kojoj se samo priča o „Inckovom zakonu“

Povodom terorističkog napada u Kabulu, gdje je prema Ministarstvu zdravlja Avganistana poginulo 170 lica i 13 Amerikanaca (procjene su različite), Stejt department je najavio odmazdu Islamskoj državi, organizaciji koja je preuzela odgovornost za napad. Istaknuto je da koalicija i njeni partneri „ostaju odlučni neprijatelji tzv. Islamskoj državi“. U tom kontekstu apostrofirana je Islamska država Horasan, koja slovi kao ogranak Islamske države u Avganistanu.

Ujedno, Stejt department upozorio je Amerikance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu na opasnost od pandemije virusa korona, ukazao na nagazne mine i opasnost od terorizma. Upiranje prstom na BiH kao na moguće terorističko žarište vratilo je terorizam u medijski diskurs države, u kojoj su u posljednje vrijeme dominantna tema „Inckov zakon“, a podtema – Kristijan Šmit.

Nelagoda u Sarajevu

U kojoj mjeri treba američko upozorenje shvatiti ozbiljno i šta bi nam se to moglo dogoditi, s obzirom da su se nedavno slična američka upozorenja vezano za Avganistan obistinila? Mislimo na jezivi napad na aerodrom u Kabulu, i drugi, najavljeni ali osujećeni teroristički napad američkom kontra-akcijom i neutralisanjem napadača.

U Srpskoj su nepodijeljena mišljenja da saopštenje države koja ima razvijen sistem bezbjednosti, i veliko iskustvo u borbi protiv terorizma, treba shvatiti ozbiljno i preduzeti konkretne mjere zaštite. U Federaciji nerado prihvataju američko upozorenje jer ono u javni prostor vraća terorizam kao temu, uz neminovno podsjećanje da je BiH zemlja u kojoj je izrečeno više sudskih presuda za terorizam, a nekoliko terorističkih napada nije imalo sudski epilog jer su napadači poginuli, odnosno neutralisani od snaga bezbjednosti.

Podsjećanja radi, u Sarajevu je čak napadnuta američka ambasada, ubijani su pripadnici Oružanih snaga, u Bugojnu je eksplozijom raznijeta policijska stanica. U Zvorniku se takođe dogodio napad na policijsku stanicu. I to nije sve.

Naravno da povratak terorizma kao bezbjednosne prijetnje u BiH političkom Sarajevu stvara nelagodu. Tako je dobro išlo sa pričom o Rusima kao najvećom mogućom prijetnjom i bezbjednosnim rizikom, o Srbima kao „malim Rusima“, i s Dodikom, koji je za sve kriv. Zar da ponovo govorimo o vehabijskom pokretu i njihovim enklavama u koje država ne smije ni da zaviri, o povratnicima iz Sirije koji su ratovali za račun Islamske države i Al kaide, o El Mudžahidu?

Vođa radikalnih islamista u BiH Bilal Bosnić (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/KRAJINA BA)
Vođa radikalnih islamista u BiH Bilal Bosnić (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/KRAJINA BA)

Zar da opet slušamo Dževada Galijaševića da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj teroristi mogu biti spokojni? Čak se i izlazak iz zatvora Bilala Bosnića zbog regrutovanja pripadnika vehabijske zajednice da se pridruže Islamskoj državi dogodio u nevrijeme.

Baš nezgodno.

Terorizam je nasilje i prijetnja nasiljem, sijanje straha i nepovjerenja u organe reda i oružane snage. Teroristi traže publiku, što više njihova akcija odjekne u javnosti, time je efekat veći. Za pojedine terorističke napade možemo reći da su poput teatarskog čina. Međutim, važna karakteristika terorističkog akta je politička motivisanost. Zato kažemo da je terorizam metod kojim pojedinac ili grupa žele ostvariti ideološke, odnosno političke ciljeve.

Drugi metod je misionarski rad, propovijedanje, regrutovanje novih snaga. To je i bio razlog da se Bilalu Bosniću izrekne sedmogodišnja zatvorska kazna. Za identično djelo u Austriji je Mirsad Omerović, zvani Ebu Teima, osuđen na 20-ogodišnju zatvorsku kaznu.

Mnogo nepoznanica

Inače, Islamsku državu, nastalu prekonoć na sirijskom pijesku, prati puno nepoznanica. Kako je moguće da se stvori enormno bogata, tehnički superiorna organizacija, snabdjevena satelitskim snimcima protivničkih snaga? Za kratko vrijeme njene jedinice bile su pred kapijama Damaska.

Islamska država je u suštini bila obavještajna organizacija sa specijalnim, lako pokretljivim timovima,uvijek dobro obavještajno pripremljenim. Jedino su ruske vazdušno-kosmičke snage mogle s njom izaći na kraj. Da je Damask pao, operacije bi se nastavile na Kavkazu i Bosni i Hercegovini. Rusi su dobro znali da ako u Siriji ne zaustave Islamsku državu – boriće se s njom na svom tlu.

Mnogo je nepoznanica oko te famozne kvazidržave. Kako je nastala i kome je bila potrebna? Ako to ne odgonetnemo, ona može da vaskrsne na nekoj drugoj tački na planeti. Da li se to upravo dešava? Ugašena je u Siriji kao organizacija, ali je opstala kao ideja radikalnih grupa, i da li samo njih? I šta znači informacija koju su prenijeli svi svjetski mediji da je odgovornost za napad na aerodromu u Kabulu preuzela Islamska država?

Zastava Islamske države naslikana na jednom zidu u Mosulu (Foto: Reuters/Alaa Al-Marjani)
Zastava Islamske države naslikana na jednom zidu u Mosulu (Foto: Reuters/Alaa Al-Marjani)

Da li su se pojavili njeni lideri sa fantomkama i to saopštili?

Nisu.

Da li je predočen ijedan dokaz, saopšten razlog napada?

Traži li se nešto zauzvrat, kako bi napadi prestali?

Da li se ijedno ime spominje u tom „priznanju“?

Ne.

Kako uopšte znamo da je to uradila Islamska država i zašto tako lako prihvatamo tu informaciju?

Mediji su na isti način mogli objaviti da su odgovornost za napad preuzeli vanzemaljci. Ali nešto, odnosno neko postoji ko iz svojih razloga naručuje terorističke napade i predstavlja se kao Islamska država.

Da li su Kavkaz i Bosna i Hercegovina i dalje njeni ciljevi?

Sve su to razlozi da američko upozorenje shvatimo krajnje ozbiljno. Naročito je važno da ga ozbiljno shvate agencije za sprovođenje zakona i da ojačaju međusobnu saradnju. Nažalost, Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj svaki bezbjednosni problem iz bezbjednosnog brzo pređe u politički diskurs. Od bezbjednosnog postane političko pitanje.

Tako su nakon terorističkog akta u Zvorniku u javnosti vođene duge rasprave o tome da li je u pitanju terorizam ili krvna osveta mladića „kome su četnici ubili oca“. Jedan visokotiražni dnevni list je objavio procentualne rezultate ankete u kojoj su se građani navodno izjašnjavali na tu temu.

Pristalice SDA sa zastavama i uramljenom slikom Alije Izetbegovića tokom predizbornog mitinga u Kalesiji (Foto: Profimedia/AFP Photo/Odd Andersen)
Pristalice SDA sa zastavama i uramljenom slikom Alije Izetbegovića tokom predizbornog mitinga u Kalesiji (Foto: Profimedia/AFP Photo/Odd Andersen)

Od terorističkog čina napravili su rijaliti. To je zemlja u kojoj živimo. Zemlja u kojoj jedna politička stranka nastoji ostvariti svoje ratne ciljeve.

Tu, u stvari, svi problemi počinju.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Sabri76, CC BY-SA 3.0

 

Izvor sveosrpskoj.com

 

BONUS VIDEO:

Društvo
Pratite nas na YouTube-u