Kurc u Beogradu: EU integracije su geopolitičko pitanje

On smatra da zastoj zemalja Balkana na evropskom putu neminovno vodi ka tome da druge zemlje poput Rusije, Kine i Turske, u ovom regionu postaju uticajnije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je na kraju posete Srbiji izjavio da se nada da ova godina neće biti izgubljena po pitanju evropskih integracija Zapadnog Balkana, i poručio da EU mora postati pouzdan partner za region.

Sebastijan Kurc je završio radnu posetu Beogradu, tokom koje se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

„Nadam se da ova godina neće biti izgubljena, već naprotiv, nadam se novoj dinamici evropskih integracija Zapadnog Balkana. EU mora državama Zapadnog Balkana da bude pouzdan partner, da mogu računati na nju, i da postoji poverenje Unije u odnosu sa regionom”, objasnio je Kurc.

Istakao je da EU, a tako ni Austriji ne može biti svejedeno kako se region razvija.

„Posebno je Austriji važno kako se razvija region zbog svoje geografske blizine. Svaki negativan razvoj ima neposredan uticaj na nas. Manje kriminala ovde znači veću bezbednost kod nas, manje konflikata u regionu znači bolju stabilnost i kod nas. Bolji ekonomski razvoj ovde znači povoljnosti i po nas, kao i nova radna mesta u Austriji”, naglasio je Kurc.

Istakao je da je Austrija tesno povezana sa zemljama Zapadnog Balkana i izrazio nadu da će EU postati pouzdan partner za ovaj region.

„Evropska integracija nije samo birokratsko pitanje, već pre svega geopolitičko”

U razgovoru sa austrijskim novinarima, Kurc je dodao da uočava da su zemlje ovog regiona frustrirane zbog zastoja na njihovom evropskom putu, a to se vidi i u Srbiji.

To, upozorava, neminovno vodi ka tome da druge zemlje poput Rusije, Kine i Turske, u ovom regionu postaju uticajnije. „Zato evropska integracija nije samo birokratsko pitanje EU, već pre svega geopolitičko”, podvukao je Kurc.

„Srbija se odlično ekonomski razvija”

Primetio je da se Srbija odlično ekonomski razvija, navodeći da je pandemija mnoge privrede unazadila, a u Srbiji gotovo nije bilo pada privrednog rasta.

Podsetio je da se Srbiji za ovu godinu prognozira rast od šest do sedam odsto, što je, kaže, veoma pozitivan razvoj, koji će imati pozitivan uticaj i na austrijsku privredu, zbog tesne povezanosti.

Dodao je da je Srbija odlično prošla kroz korona krizu, što je dobro za Austriju kao jednog od najvećeg investitora u toj zemlji. „Mi profitiramo od pozitivnog razvoja u Srbiji”, istakao je Kurc.

Preneo je da se Srbija suočava sa istim problemom kao i Austrija, da je sada ponuda vakcina veća nego što ima ljudi koji žele da se vakcinišu.

„Srbija je, kao i mnoge druge zemlje pred izazovom kako navesti veći broj građana da se vakcinišu, jer oni koji to ne čine mogu da se zaraze, razbole i tako opterete zdravstveni sistem”, objasnio je Kurc.

Preneo je da je sa srpskim domaćinima, a sastao se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, razgovarao i o situaciji u regionu, kao i posebno o dijalogu Beograda i Prištine.

Ocenio je da taj dijalog, koji je inače težak, nije postao jednostavniji posle izbora u Prištini.

Takođe je preneo da je Srbija odlučna u borbi protiv ilegalne migracije i krijumčara ljudi, te pohvalio odličnu saradnju policije dve zemlje.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 4. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u