Mitropolit Joanikije ustoličen na Cetinju, poslao poruku mira

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da će služiti bratskom pomirenju u Crnoj Gori, dodajući da će proći dosta vremena dok se ne prevaziđu podele

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru. Joanikije je ustoličen povicima „Dostojan”.

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

„To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovde da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja”, rekao je Porfirije.

On je dodao da je „mir ovde potrebniji nego išta”.

„Vi ste ovde da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovde da otupljujete oštrice i spajate mostove”, kazao je Porfirije.

 

Izvor Sputnjik, 5. septembar 2021.

 

Mitropolit Joanikije: Služiću bratskom pomirenju u Crnoj Gori

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da će služiti bratskom pomirenju u Crnoj Gori, dodajući da će trebati dosta vremena da se prevaziđu podele.

Nakon što je ustoličen u Cetinjskom manastiru, mitropolit Joanikije je kazao da se na Cetinju moglo videti dosta podela koje su, kako kaže veštački izazvane.

„Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebaće nam dosta vremena”, naveo je on.

Mitropolit Joanikije je ukazao da različita mišljenja neće biti problem ako ima međusobnog poštovanja.

„Razmenjujmo ne pakost, već dobru volju. Ako zajednički potražimo dobro, mir će nam biti još bliže”, poručio je Joanikije.

Uz poštovanje načela odvojenosti crkve i države, mitropolit Joanikije je rekao da će uvek pozivati sve političare da se u interesu naroda dogovaraju i rešavaju nagomilani problemi u Crnoj Gori.

On je istakao da Mitropolija ima više nego jasan istorijski i kanonsko-pravni kontinuitet, kao i da je bila i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljenoj građevini SPC kroz celu njenu istoriju.

„Zablistala je svetošću njenih arhijereja, lepotom njenih svetinja”, rekao je Joanikije.

Mitropolitsku službu, kako je naveo, počeće objedinjavanjem naroda oko prestola božijeg, kako bi ga nahranio nebeskim hljebom. U jedinstvu je spasenje, istakao je mitropolit Joanikije.

Obraćajući se patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolit Joanikije je rekao da je patrijarh svojim dolaskom pokazao veliku ljubav prema celom narodu Crne Gore.

„Nisam došao da mi služe, nego da služim”, rekao je Joanikije.

U govoru je pomenuo prethodne crnogorske mitropolite, sa najvećim naglaskom na višedecenijskog mitropolita Amfilohija.

Patrijarh Porfirije: Mir je ovde potrebniji nego išta

Patrijarh srpski Porfirije je, obraćajući se mitropolitu Joanikiju, rekao da je služba mitropolita crnogorsko-primorskog uzvišena i da je velika čast, ali i velika odgovornost doći na tron Svetog Petra Cetinjskog.

„Nismo došli ovde da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja”, rekao je Porfirije. On je dodao da je „mir ovde potrebniji nego išta”.

„Vi ste ovde da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovde da otupljujete oštrice i spajate mostove”, kazao je Porfirije.

Mitropolit Joanikije je 56. episkop ove Svetosavske episkopije, ustanovljene pre 800 godina i kasnije uzdignute na stepen mitropolije, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji je ustoličen u Cetinjskom manastiru.

 

Izvor Sputnjik, 5. septembar 2021.

 

Uhapšen savetnik Mila Đukanovića

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović potvrdio je kratko podgoričkim Vijestima da je uhapšen Veselin Veljović, savetnik crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Veljović je viđen kako ga policija sprovodi u policijski auto. Veljović je ranije danas započeo napad na policiju tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, preneo je Tanjug.

Snimak tog napada je na Tviteru objavio Abazović.

U Cetinjskom manastiru za danas je planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, čemu se protivi grupa demonstranata, predvođenja DPS-om Mila Đukanovića, tražeći da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira.

 

Naslovna fotografija: mitropolija.com 

 

Izvor Politika, 5. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u