Nemački mediji: SPC se trudila da smiri tenzije, političari ih podizali

„Vrh Srpske pravoslavne crkve, koji stoluje u Srbiji, unapred se potrudio da smiri situaciju. Stoga je ceremonija sa zvanicama ograničena na unutrašnji deo manastira”

Vodeća nemačka novinska agencija DPA ocenjuje da je situacija u Crnoj Gori „krajnje napeta” iako se vrh Srpske pravoslave crkve potrudio da je smiri. Dodaje se da proteste na Cetinju podržava i predsednik Đukanović.

Agencija DPA piše da je policija upotrebila suzavac u nedelju, uklanjajući zapaljene barikade demonstranata. Navodi se da su novi mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije u cetinjski manastir stigli helikopterom. Tamo je, u krugu manastira uz mali broj zvanica, ustoličen novi mitropolit.

DPA je prethodno izvestila o „krajnje napetoj” situaciji u Crnoj Gori pred ustoličenje. „Desetine pristalica nezavisnosti Crne Gore” blokirale su prilazne puteve Cetinju, koristeći automobilske gume i kamenje, navela je agencija.

„Vrh Srpske pravoslavne crkve, koji stoluje u Srbiji, unapred se potrudio da smiri situaciju. Stoga je ceremonija sa zvanicama ograničena na unutrašnji deo manastira. Otkazana je javna božija služba ispred manastira”, prenosi DPA.

Dodaje se da je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio učešće na protestima. „Prošle godine je njegova partija izgubila parlamentarne izbore, zbog čega je izgubio veliki deo moći”, ocenjuje agencija.

„Novu vladu podržava prosrpski tabor, ali i procrnogorski liberali i zeleni. Ti koalicioni partneri prebacuju Đukanoviću korupciju i upletenost u organizovani kriminal”, zaključuje DPA, a prenose brojni nemački portali.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/RTV Cetinje

 

Izvor Dojče vele, 5. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u