Stoltenberg: Rusija i Kina treba da učestvuju u borbi protiv terorista u Avganistanu

”U potpunosti se slažem da čitava međunarodna zajednica, uključujući Rusiju i Kinu, mora da radi na sprečavanju da Avganistan postane mesto gde terorističke grupe mogu slobodno da deluju”

Rusija i Kina zajedno sa ostalim članovima međunarodne zajednice treba da spreče da se teritorija Avganistana pretvori u mesto koje bi terorističke grupe koristile u svoje svrhe, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za Sandej telegraf.

„U potpunosti se slažem da čitava međunarodna zajednica, uključujući Rusiju i Kinu, mora da radi na sprečavanju da Avganistan postane mesto gde terorističke grupe mogu slobodno da deluju i pripremaju, organizuju, planiraju i finansiraju napade na naše zemlje”, objasnio je Stoltenberg.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse primetio je da su ključni faktor „iznenadnog kraha” vlade predsednika Ašrafa Ganija pogrešni proračuni političkih i vojnih lidera zemlje.

Stoltenberg smatra da Kabul „nije imao jasne planove za odbranu zemlje”, a avganistanski vojnici „nisu dobijali ni platu ni municiju”.

Istovremeno, prema njegovim rečima, „nakon značajnih investicija u avganistanske snage bezbednosti” tokom 20 godina bilo je „razumno očekivati“ da će oni moći duže da se odupru talibanima.

Početkom avgusta talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Oni su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšir severoistočno od Kabula.

 

Naslovna fotografija: Kenzo Tribouillard/Pool via Reuters/Files

 

Izvor Sputnjik, 5. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u