Brisel: Situacija u CG zabrinjava, vlast da pokaže privrženost EU

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez pozvala je sve donosioce odluka u Crnoj Gori da dokažu svoju posvećenost evropskim vrednostima i putu zemlje u EU

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez saopštila je, komentarišući jučerašnje nemire koji su pratili ustoličenje mitropolita SPC Joanikija na Cetinju, da „razvoj događaja u Crnoj Gori sve više zabrinjava“, pozivajući sve donosioce odluka da dokažu svoju posvećenost evropskim vrijednostima i putu zemlje u EU.

„Sloboda okupljanja je osnovno pravo EU. U isto vrijeme, to pravo bi trebalo primjenjivati ne dovodeći u pitanje javno zdravlje, i uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbjednosti svih građana Crne Gore“, rekla je Pisonero Hernandez za Glas Amerike.

Ona je pozvala na suzdržanost i istakla da „svaka upotreba sile mora biti odmjerena i proporcionalna u svakom trenutku“.

„Pozivamo na suzdržanost i očekujemo da nadležne vlasti da propisno istraže i obezbijede efikasno sudsko praćenje svih slučajeva nasilja, kako nad demonstrantima, tako i nad pripadnicima policije“, rekla je Pisonero Hernadez.

Portparolka EK poručila je da je „široki međupartijski dijalog, s ciljem prevazilaženja podjela, ključan za očuvanje stabilnosti u zemlji i za njen napredak na putu prema EU“.

 

Autor Milena Đurđić

 

Naslovna fotografija: Reuters/Yves Herman

 

Izvor Glas Amerike, 06. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u