Ruska crkva o dešavanjima na Cetinju: Neredi organizovani iz inostranstva

„Nemire koje je organizovao predsednik Đukanović su pokušaj da vrati vlast koju postepeno gubi zbog svog neprijateljskog odnosa prema crkvi. Postoje i naredbodavci nereda u inostranstvu“

Protesti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Crnoj Gori su veštačke prirode i mogu biti povezani sa predsednikom Milom Đukanovićem, saopštio je Sputnjiku sekretar Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Igor Jakimčuk.

„Takozvani protesti u Crnoj Gori, pokušaj da se onemogući ustoličenje zakonitog crnogorskog mitropolita u hramu gde je vekovima vršeno ustoličenje njegovih prethodnika ima očigledno vještački karakter. Nemire koje je organizovao predsednik Đukanović su pokušaj da vrati vlast koju postepeno gubi zbog svog neprijateljskog odnosa prema crkvi. Postoje i naredbodavci nereda u inostranstvu“, rekao je Jakimčuk.

Podsetimo, ranije je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao mitropolitu Joanikiju na ustoličenju.

 

Izvor Sputnjik, 06. septembar 2021.

 

Ruski patrijarh: Srpski patrijarh pokazao „neustrašivost“

Ruska pravoslavna crkva je sa zabrinutošću pratila događaje u Crnoj Gori, moleći se za mir u toj zemlji, saopštio je patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril.

Prema rečima poglavara ruske Crkve, postupak srpskog patrijarha koji je, uprkos spoljnim pritiscima i pretnjama, ustoličio mitropolita Joanikija na istorijski i slavni presto na Cetinju, pokazao je njegovu „neustrašivost i odlučnost“.

„Sada ste Vi, kao i Njegova svetost, na delu pokazali odanost Hristovoj reči: Dobri Pastir polaže svoj život za stado“, napisao je patrijarh u čestitki upućenoj mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je podsetio da je tokom viševekovne istorije pravoslavna crkva u Crnoj Gori prošla kroz mnoga iskušenja. Međutim, u najtežim okolnostima ratova, verskih sukoba i surovih progona, pravoslavna crkva u Crnoj Gori je očuvala čvrstinu i čistotu vere.

„Siguran sam da ćete na prestolu vaših slavnih i svetih prethodnika biti njihov dostojni naslednik, snažna luča pastvi, koja je zajedno sa vama pokazala postojanost u odbrani otačkih svetinja, pravoslavne vere i kanonskog crkvenog ustrojstva“, naglasio je patrijarh Kiril.

Na kraju, patrijarh je poželeo Joanikiju Božiju pomoć tokom služenja, snažnu duhovnu i fizičku snagu, a celoj njegovoj pastvi mir i radost u Isusu Hristu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/MediaBiro

 

Izvor Sputnjik, 06. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u