Председник Србије Александар Вучић и Аљбин Курти током дијалога Београда и Приштине, Брисел, 15. јун 2021. (Фото: European Council/Mario Salerno)

Propali pregovori: Neće biti sastanka Vučić-Kurti

Šef prištinske delegacije Besnik Beslimi je nakon nove runde tehničkog dijaloga rekao da nije bilo dovoljno opipljivog napretka za organizovanje sastanka lidera

Besnik Beslimi izjavio je danas da nije postignut dogovor u razgovoru oko susreta između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

Šef prištinske delegacije Besnik Beslimi je nakon nove runde tehničkog dijaloga rekao da nije bilo dovoljno opipljivog napretka za organizovanje sastanka lidera.

Kako je dodao jedina tema tokom sastanka sa srpskom delegacijom koju je predvodio direktor kancelarije za Kim Petar Petković bilo je pitanje nestalih.

Podsetimo, danas su se u Briselu održali razgovori delegacija Beograda i Prištine, u okviru tehničkog dijaloga pod posredstvom Evropske unije.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je tokom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu došlo do određenih pomaka kada se radi o pitanju nestalih, kao i da će nova runda ekspertskog dijaloga biti održana u drugoj polovini oktobra.

On je nakon trilateralnog sastanka pojasnio da je insistirao na pitanju nestalih i da će će porodice nestalih ostvariti svoje pravo da sahrane svoje najmilije.

„To nije nikakvo političko već civilizacijsko pitanje“, rekao je Petković.

On je dodao da je šef prištinske delekacije Besnik Beslimi uglavnom ćutao tokom sastanka i bežao od tema.

„Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Beslimi je bežao od tih tema i nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda, jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala“, rekao je Petković i dodao da je podrobno objasnio gde Priština krši sporazume.

Petković je kazao i da je Beslimi na pitanje da obrazloži zašto mu je (Petkoviću) nedavno zabranjena poseta KiM rekao da su razlog „zapaljive i provokativne izjave“.

„Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku i gde sam govorio šta Srbija čini za narod na KiM i videlo se da nisam prekršio sporazum“, rekao je Petković. Petković je dodao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou.

Petković je kazao i da Beslimi o dijalogu jedno govori medijima, a drugo na sastanku.

„U sporazumima jasno piše šta su obaveze Beograda, a šta Prištine“, rekao je Petković i dodao da Beograd sve vreme insistira na punom sprovođenju dogovorenih sporazuma.

 

Naslovna fotografija: European Council/Mario Salerno

 

Izvor Tanjug/B92, 08. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u