Soroš: Američko investiranje u Kinu je fatalna greška

Finansijski špekulant Džordž Soroš javno je iskritikovao džinovsku investicionu kompaniju Black Rock Inc. koja ulaže milijarde dolara u Kinu

Donald Tramp se već na početku predsedničkog mandata dosetio da za njegovu Ameriku nije dobro što je – gonjena vlastitim antisovjetizmom i rusofobijom – pomagala Kini da postane ekonomska velesila.

Sad se već slična kuknjava čuje i od onih koji se vrte oko Bele kuće.

Finansijski špekulant Džordž Soroš javno je iskritikovao džinovsku investicionu kompaniju Black Rock Inc. koja ulaže milijarde dolara u Kinu.

Otvoreno joj je – kao da on to bolje zna od njenih glavnih vlasnika i menadžera – poručio da će „izgubiti taj novac“:

„Ubacivanje milijardi dolara u Kinu sada je fatalna greška. To će verovatno rezultirati gubitkom novca akcionara Black Rock Inc. Što je još važnije, naštetiće nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država i drugih demokratija“.

Soroš se ovako „proročki“ oglasio u formi autorskog članka napisanog za Volstrit džurnal. I ne pokušavajući da objasni: zašto američka ulaganja u Kinu decenijama nisu bila „fatalna“.

Soroš je i dalje uticajan pristalica Demokratske stranke, ali više ne upravlja kursom američkih spoljnih ulaganja.

Njegov glas više nije presudan na Volstritu.

Novinska agencija Blumberg, čiji je vlasnik milijarder Majkl Blumberg, objavila je da Black Rock Inc., Goldman Sachs Group Inc. i većina drugih američkih kompanija za upravljanje kapitalima i bankarskim poslovima smatraju da su njihove šanse u Kini veće od rizika.

BlackRock Inc. je početkom avgusta počeo da nudi novac za investiranje privatnim licima u Kini.

Dva meseca ranije je od zvaničnog Pekinga dobio registraciju kao prvi u Kini investicioni fond koji je potpuno u vlasti stranaca.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Francois Mori

 

Izvor Fakti, 07. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u