Srbija i Mađarska potpisali sporazum o strateškom partnerstvu

Premijeri Mađarske i Srbije, Viktor Orban i Ana Brnabić, potpisali su u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dve zemlje

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer dok Srbija ne postane deo bezbednosne strukture i arhitekturte EU nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

Orban je, u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade u Budimpešti, ukazao da dešvanja u Avganistanu naslućuju veliki talas migracija, što Srbiju i Mađarsku može da dovede u tešku situaciju.

„Mnogo sam razmišljao o tome kako bih mogao sažeto da prenesem o čemu se razgovaralo na sastanku, i mislim da je najbolje da kažem da su se dve zemlje saglasile da obnove centralnu Evropu. Trenutno, nije dovoljno samo da obnovimo centralnu Evropu, nego moramo i da je zaštitimo, da garantujemo bezbednost centralne Evrope“, rekao je Orban.

Ukazujući na potencijalni problem velikog talasa migranata drumskim putem, nakon dešavanja u Avganistanu, Orban je rekao da u obe zemlje postoje civilne organizacije koje podržvaju migraciju, što je, kaže, potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

Orban rekao i da Mađarska zna šta joj je činiti po pitanju novog migracionog talasa, a to je da zajedno sa Srbijom nađe što južniju liniju gde taj talas može da se zaustavi.

On je kazao da ne može da isključi da će se talas migracija pojačati, a i da situacija u Avganistanu ukazuje na realnu opasnost.

Orban je poručio da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer smatra da bez Srbije kao dela bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

„Za nas je jasno da migranti ne žele da žive ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, već žele u zapadnoevropske zemlje. To znači da, ako stanemo na put mirgacijama, mi branimo i zapadnoevropske zemlje, Austriju, Nemačku. To je zadatak koji nam je istorija odredila, ne prvi put, da odbranimo Evropu. Verujem da zajedničkim snagama, Srbija i Mađarska mogu to da urade“, rekao je Orban.

Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na putu ka EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu i da joj u svakom trenutku pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći kako bi se Srbija što bolje pripremila i sprovela sve što je neophodno.

Ona je na konferenciji za novinare u Budimpešti nakon potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje rekla da je u tom smislu najbolja saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije na čijem je čelu Jadranka Joksimović i istakla da je ta komunikacija svakodnevna i značajna za svaki projekat.

„Sa druge strane je politička podrška. Mađarska svaki put nedvosmisleno na svim forumima koje organizuju u Briselu ili drugde kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pritom bez zadrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja, tj. klastera za koje smo spremni i time gura Srbiju ka EU“, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da nije moguće bilo šta dodatno uraditi, kao i da je nivo odnosa sa mađarskom na najvišem mogućem nivou.

„Što se tiče ekonomske saradnje, zahvalna sam što ima sve više mađarskih investicija kako u Vojvodini tako i širom Srbije – Arilju, Leskovcu, a verujem da će ih uskoro biti i više. Sve to zahvaljujući fondu za investicije koji promoiviše kako da firme dođu u Srbiju“, rekla je Brnabić.

Novi talas migranata – zajednička politika i koordinacija

Premijerka Srbije prokomentarisala je i novi talas migranata.

Ona je rekla da ukoliko, zbog sitaucije u Avganistanu ili drugih razloga, do njega dođe da je najvažnije da postoji zajednička evropska politika, odnosno kontrolisan priliv migranata, kao i da se tim ljudima pomaže u njihovim zemljama.

Brnabićeva je odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti novog talasa migranata koji bi išli preko Srbije i Mađarske rekla da je Srbija u specifičnom položaju, jer nije članica EU, a na tranzitnom je putu, pa migranti dolaze u našu zemlju iz zemalja EU i idu opet u zemlje EU.

„Srbija još od 2015. govori da po tom pitanju mora da postoji zajednička evropska politika. Ne možete imati održivu politiku ako se ne uzima u obzir čitav evropski kontinet. Ako imamo novi talas migranata, mi očekujemo takvu zajedničku evropsku politiku“, istakla je premijerka.

Kaže da se sa Mađarskom već razgovara šta bi mogli zajedno da uradimo i da to bude koordinirano.

„Možemo da uradimo dve stvari, ako već dolazi do priliva migranata, to treba da bude kontrolisani priliv migranata i da tačno znamo koliko njih dolazi i ko su oni. Ta kontrola se onda uspostavlja na prvim granicama, u Grčkoj ili Italiji, što kontroliše Fronteks, da postoje kontrolisani koridori do zemalja koje žele da prime migrante. Druga stvar o kojoj Orban puno priča, a što je i mala Srbija čula i to radi, jeste da se pomaže tim ljudima u njihovim zemljama. Srbija je poslednjih nedelja donirala vakcine ugroženoj populaciji u afričkim zemljama, donira hranu i drugo“, navela je Brnabićeva.

Kako je rekla, ideja je da se pokuša rešavanje problema u zemljama odakle su ti ljudi, kako ne bi morali da napuštaju svoju zemlju.

 

Izvor Sputnjik, 08. septembar 2021.

 

Potpisan sporazum o strateškom partnerstvu

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer dok Srbija ne postane deo bezbednosne strukture i arhitekture EU nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

Orban je, u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade u Budimpešti, ukazao da dešvanja u Avganistanu naslućuju veliki talas migracija, što Srbiju i Mađarsku može da dovede u tešku situaciju.

„Mnogo sam razmišljao o tome kako bih mogao sažeto da prenesem o čemu se razgovaralo na sastanku, i mislim da je najbolje da kažem da su se dve zemlje saglasile da obnove centralnu Evropu. Trenutno, nije dovoljno samo da obnovimo centralnu Evropu, nego moramo i da je zaštitimo, da garantujemo bezbednost centralne Evrope“, rekao je Orban.

Ukazujući na potencijalni problem velikog talasa migranata drumskim putem, nakon dešavanja u Avganistanu, Orban je rekao da u obe zemlje postoje civilne organizacije koje podržavaju migraciju, što je, kaže, potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

Orban je poručio da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer smatra da bez Srbije kao dela bezbednosne strukture i arhitekturte EU nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

„Za nas je jasno da migranti ne žele da žive ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, već žele u zapadnoevropske zemlje. To znači da, ako stanemo na put mirgacijama, mi branimo i zapadnoevropske zemlje, Austriju, Nemačku. To je zadatak koji nam je istorija odredila, ne prvi put, da odbranimo Evropu. Verujem da zajedničkim snagama, Srbija i Mađarska mogu to da urade“, rekao je Orban.

Brnabić: Mađarska daje najveću podršku Srbiji

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Srbija od Mađarske ima najveću podršku u evropskim integracijama, da je ta zemlja postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije i da očekuje da će ukupna robna razmena u 2021. preći dve milijarde evra.

Brnabićeva je zahvalila na gostoprimstvu i velikoj časti i naglasila da Srbija ni sa jednom zemljom nije do sada održala šest zajedničkih sednica dve vlade kao što je to slučaj sa Mađarskom.

Istakla je da je mnogo toga postignuto od 2014. godine kada je održana prva zajednička sednica vlada dve zemlje, kada je predsednik Vlade Srbije bio Aleksandar Vučić.

Sve je to dovelo, kako je rekla, do današnjeg potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu.

„Postignut je čitav niz zajedničkih uspeha, a pre svega želim da zahvalim na političkoj podršci evropskim integracijama“, naglasila je Brnabićeva i dodala da se Mađarska otvoreno i iskreno zalaže za agendu proširenja i da Mađarska daje Srbiji najveću podršku na evropskom putu“, rekla je Brnabićeva i zahvalila Orbanu na tome.

Dodala je da o posebnim odnosima govori i sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada i diplomatsko-konzularnim predstavništvima koji je ranije potpisan.

Premijerka Brnabić izjavila je da, ukoliko dođe do novog talasa migranata zbog sitaucije u Avganistanu ili drugih razloga, najvažnije je da postoji zajednička evropska politika odnosno kontrolisan priliv migranata, kao i da se tim ljudima pomaže u njihovim zemljama.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti novog talasa migranata koji bi išli preko Srbije i Mađarske, rekla da je Srbija u specifičnom položaju, jer nije članica EU, a na tranzitnom je putu, pa migranti dolaze u našu zemlju iz zemalja EU i idu opet u zemlje EU.

„Srbija još od 2015. govori da po tom pitanju mora da postoji zajednička evropska politika. Ne možete imati održivu politiku ako se ne uzima u obzir čitav evropski kontinent. Ako imamo novi talas migranata, mi očekujemo takvu zjaedničku evropsku politiku“, istakla je premijerka.

Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske

Premijeri Mađarske i Srbije, Viktor Orban i Ana Brnabić, potpisali su u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Resorni ministri potpisali su prateće memorandume o saradnji u oblastima privrede, poljoprivrede, diplomatskih odnosa, policije – vršenje mešovitih graničnih patrola, evropskih integracija – stručne pomoći za pristupne pregovore, kao i za razvoj brzih putničkih vozova od Beograda do Budimpešte.

Sporazume su u ime Vlade Srbije potpisali, sa kolegama iz Mađarske, ministri spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka privrede Anđelka Atanacković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar građevinarstva, saobračaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

U sedištu Vlade Mađarske prethodno su održani bilateralni sastanci dvoje premijera i članova dveju vlada.

Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dve zemlje stvoriće institucionalne okvire za dalje unapređenje odnosa Srbije i Mađarske, kao i realizaciju zajedničkih projekata u mnogim oblastima.

Biće potpisan i Memorandum o saradnji između Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske i Ministarstva privrede Srbije.

Memorandumom o razumevanju biće omogućena sadradnja mladih poljoprivrednika dve zemlje, a biće potpisan i Memorandum o saradnji u oblasti diplomatskih obuka između Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Potpisan Protokol o uspostavljanju mešovitih patrola

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske, Aleksandar Vulin i Šandor Pinter, potpisali su Protokol o sprovođenju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Mađarske o mešovitim patrolama duž zajedničke granice.

„Policija Srbije i policija Mađarske danas su potpisale Protokol o uspostavljanju međusobnih mešovitih patrola i protokol za njihovo sprovođenje i njihovu primenu. Na taj način i srpsko-mađarska granica će biti sigurnija i bezbednija, ali daje nam prostor za dalji nastavak zaštite naših spoljnih granica. Srbija nikad neće i ne može da postane parking za migrante, pa je potrebna pomoć svih naših partnera“, izjavio je ministar policije Aleksandar Vulin nakon potpisivanja Protokola o mešovitim patrolama sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Mađarske duž zajedničke granice.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

Izvor Tanjug/RTS, 08. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u