Украјински председник Володимир Зеленски током састанка са америчким председником Доналдом Трампом, Њујорк, 25. септембар 2019. (Фото: Saul Loeb/AFP via Getty Images)

Zelenski dolazi u Moskvu na sastanak sa Putinom?

„Ako je Zelenski ranije i birao gde može biti održan sastanak, sada je to pitanje. Sastanak će najverovatnije biti održan u Moskvi… Može biti i na Krimu“, rekao je Murajev

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski moraće da pristane na sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom na Krimu ili u Moskvi, smatra bivši poslanik Vrhovne rade Evgenije Murajev televiziji „NAŠ“.

„Ako je Zelenski ranije i birao gde može biti održan sastanak, sada je to pitanje. Sastanak će najverovatnije biti održan u Moskvi… Može biti i na Krimu“, rekao je Murajev.

Na pitanje voditelja, da li bi sastanak mogao biti održan u Minsku, bivši poslanik Vrhovne rade naveo je da, iako je verovatnost mala, ona ipak postoji.

„I Belorusija bi za Zelenskog bila ponižavajuća, nakon toga što je ukrajinska vlast na diplomatskom nivou uradila sa Belorusijom, sa Lukašenkom“, dodao je on.

Murajev je objasnio da je Ukrajina više zainteresovana za sastanak Zelenskog i Putina. Po mišljenju Murajeva, samit sa ruskim liderom je od krucijalnog značaja za Kijev zbog rešavanja krize u Donbasu, tranzita gasa i teškog ekonomskog stanja u zemlji.

U nedelju je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba saopštio da je Zelenski spreman da se sastane sa Putinom, nakon čega je Moskva objavila da Kijev izbegava kontakte sa Moskvom po ovom pitanju. Sam Putin je izjavio da je situacija u odnosima Rusije i Ukrajine nenormalna i neprirodna i izrazio nadu da će se odnosi poboljšati, „što pre, to bolje“.

 

Naslovna fotografija: Saul Loeb/AFP via Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 08. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u