Bećković: Da li je isti snajper nišanio Joanikija u Beogradu i na ustoličenju?

„Nije li snajper, koga je spomenuo patrijarh Porfirije na Cetinju, onaj isti iz koga je pucano na Joanikija u Beogradu za vreme litija”?

Nije li snajper, koga je spomenuo patrijarh Porfirije na Cetinju, onaj isti iz koga je pucano na Joanikija u Beogradu za vreme litija (u Crnoj Gori). Prilika se ukazala na Cetinju. Jednom u nameri da prekinu litije, drugi put da spreče ustoličenje, rekao je akademik Matija Bećković o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Bećković je ocenio da, posle ustoličenja na Cetinju uprkos protivljenju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, jedino što sledi jeste dobrota i znanje, te dodao da je Hristos u Jerusalim ušao na magarcu, a u Cetinju je „svoje protivnike namagarčio”.

„Mitropolit Joanikije je po ko zna koji put uneo svoj mir u ovaj najnoviji nemir i bezakonje. Pridružio mu se i patrijarh Porfirije da nas još jednom podsete zbog čega su tu i zbog čega su neophodni”, rekao je Bećković.

Aktuelni globalni nasrtaj na pravoslavlje pokušao je da iskoristi i Đukanović, koji se sa svojom vojskom zabarikadirao na Cetinju i uputio nezapamćen zahtev Srpskoj pravoslavnoj crkvi u njenoj novijoj istoriji, kaže pesnik.

Bećković je istakao da je Srpska pravoslavna crkva konzervativna ustanova koja se drži vekovnih obreda i da se mitropoliti i u ovom slučaju ustoličuju u mestima na kojima stoluju, pa je tako bilo i ovog puta.

Akademik dodaje da je „još rano da se ustoličenja obavljaju u teretanama i fitnes centrima”.

„Uostalom, teretane su prve na udaru korone. U manastirima je uvek sigurnije”, kaže Bećković, u svom stilu objašnjavajući zašto je bilo važno da se mitropolit Joanikije ustoliči u manastiru na Cetinju.

Patrijarh Irinej i mitropolit Joanikije bili su spremni da se pred očima celog sveta žrtvuju za svetinju svoje vere i crkve, ističe akademik.

Bećković dodaje da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije izabrao Joanikija, jer je on „mladi Amfilohije” koji još otvorenije, hrabrije i očiglednije pokazuje Amfilohijevu i svoju dobrotu.

Govoreći o podelama u Crnoj Gori, Bećković je naveo da se jedan „narodić”, kako ga je zvao Njegoš, podelio na „narodčiće”, verne i neverne, krštene i nekrštene, te ocenio da nijednog mitropolita crnogorskog nije mimoišlo raspeće.

On je podsetio da su Svetom Petru lomili krov na kući, Njegoš je pisao „da mu dođe da beži u Ameriku”, a da je mitropolit Joanikije Lipovac ubijen bez suda i ostao bez groba, a sa njim gotovo sve sveštenstvo Crnogorsko-primorske mitropolije…, pa sve do mitropolita Amfilohija, kojeg su nazvali „sotonom i pukovnikom Udbe”.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, za koje je svojevremeno rekao da je to najskuplja srpska reč, Bećković je ponovio da u vreme kada sve pojeftinjuje, Kosovo poskupljuje, samim tim što svim berzama postaje jasno da nema cenu, objavile su Novosti.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Objektiv TV

 

Izvor Sputnjik, 12. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u