O. Darko Ristov Đogo: Zašto „Vijesti“ brinu o imenu srpske Crkve

Ako već nećete da govorite „Crkva Srbije“, da ne biste naivnim čitaocima stavili do znanja da ste iz iste ideološke kuhinje kao i bezvredni portaloidi, pokazali ste se upotrebom termina „Beogradska Patrijaršija“

Nasljeđe mitropolita Amfilohija nije njegovo lično nasljeđe, nije neka imovina, ideologija, trenutni status, kadrovska raspodjela, jer ništa čime je taj veliki čovjek u ime Hristovo i Crkve Božije raspolagao nije dobio kao imovinu, niti ponio, osim čestitog imema i obraza svoga oca Ćira i svoga oca Justina.

Kao što ni u nauci Njutn nije pao s neba, već je, po njegovim riječima „stajao na plećima divova“, tako ni mitropolit Amfilohije nije pao sa neba, iako je njegovo služenje bilo nebesko i zemaljsko, već je stajao na plećima oca Justina, o. Justin na plećima vladike Nikolaja, vladika Nkolaj na plećima Sv. Save i Sv. Jovana Vladimira i Svetih Otaca kojima se na Ohridu molio i o kojima je neprekidno pisao, a svi oni i cijela vaseljenska i srpska Crkva – na plećima Hristovim.

Tako da: da biste uopšte mogli da pričate o „nasljeđu mitropolita Amfilohija“, morate biti čeda njegove Crkve. Nama nije predavao i nije nam se predavao kao učitelj i vladika i pastir dobri nikakav crkveni aparatčik Miška Perovića već čovjek ka kome ste i vi, gospodo iz NDH Vijesti, počesto znali da uputite onaj „kamen njemu više, jedan Hristu manje“.

I, ako već nećete da govorite „Crkva Srbije“, da ne biste naivnim čitaocima odmah stavili do znanja da ste iz iste ideološke kuhinje kao i bezvrjiedni portaloidi od kojih se, navodno, razlikujete, pokazali ste se upotrebom termina „Beogradska Patrijaršija“.

Jeste, Beograd je naše divno srce danas, kao što je to Pećka patrijaršija slavna i Žiča svetosavska i Karlovci gospodski. Ali naviknite se – evo vam je i onaj koga ste do juče pljuvali, Banjanin stameni, mitropolit molitveni – rekao: naš naziv je „Srpska pravoslavna crkva“. Naviknite se.

Gledam vas i sve se pitam: da nećete se brinuti i za njega, kao što ste se do sada „brinuli“?

I, ne – ne zaboravljamo one ogavne beogradske tabloide i njihove naslovne strane o mitropolitu, ali ne zaboravljamo ni vaše besramne napade na čovjeka koga ste za života pljuvali i prezirali, da biste sada sa još manje srama svoj projekat pravljenja crnogorske „nadnacije“ kao „izlaza“ iz nasljeđa DPS-a identifikovali sa „nasljeđem mitropolita Amfilohija“. Nije taj čovjek odstupio od Jevanđelja, nije od svojih korijena, nije ni od očeva ni od Otaca, a to što na ulazu niti u jednu srpsku crkvu Mitropolije CP i Eparhije BN, Eparhije mileševske i Eparhije ZHiP ne stoje „brojači Srpstva“ i kontrolori nacionalnosti – već unutar tih crkava stoje vijekovima stare ikone Svetog Save i Svetih Nemanjića – to razriješite sami sa sobom, kada se, ako se odlučite da ne budete „pametniji“ od očeva koji su znali šta su i ko su i kojoj Crkvi i narodu pripadaju.

Mi se ne obaziremo, nego pozivamo na molitvu, na ljubav, na slogu i na zagledanost u istoriju.

Pozivamo se i na ljudsku savijest, koja u mnogo slučajeva nije mnogo. Ali, eto, ona je jedino što daje čovjeku da vidi i Boga i Njegovog Sina i Oce koji su ga u Hristu rodili. Mi – Amfilohija, Justina, Nikolaja, Savu, Jovana Vladimira…

Vi: odgovor je u vama.

 

Naslovna fotografija: Boris Musić/mitropolija.com

 

Izvor IN4S, 13. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u