SAD će finansirati marginalizovane zajednice u Srbiji

„USAID u Srbiji nastojaće da podrži niz inicijativa čiji je cilj promovisanje pravde i širenje mogućnosti određenih zajednica u Srbiji čija su prava ugrožena (mladi, žene, osobe sa invaliditetom, LGBT osobe, manjine)“

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) objavila je konkurs za programe za podršku marginalizovanih grupa u Srbiji. Sa dokumentom se upoznao portal „RT“.

„U okviru ovog rada, Američka agencija za međunarodni razvoj u Srbiji nastojaće da podrži niz inicijativa čiji je cilj promovisanje pravde i širenje mogućnosti određenih zajednica u Srbiji čija su prava ugrožena (mladi, žene, osobe sa invaliditetom, LGBT osobe, manjine)“, navodi se u opisu programa.

Radi se o osiguravanju zapošljavanja marginalizovanih grupa kroz razvoj njihove radne snage i poboljšanje izgleda za individualno preduzetništvo. Prema rečima predstavnika USAID-a, takve akcije će obezbediti „inkluzivan i održiv“ razvoj Srbije.

Osim toga, kako se navodi u dokumentu, predstavnici USAID-a trebalo bi da teže partnerstvu sa narodom, vladinim institucijama i organizacijama civilnog društva u zemlji.

Ukupan iznos finansiranja iznosiće šest miliona dolara, dok je za pojedinačne inicijative planirano da se izdvoji od 500 hiljada do dva miliona dolara „u zavisnosti od raspoloživosti sredstava“.

Ranije je objavljeno da USAID planira da izdvoji do 13,5 miliona dolara za „borbu protiv korupcije i nekvalitetnih usluga državnih struktura“ samoproglašenog Kosova.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/USAID Video

 

Izvor Sputnjik, 15. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u