Papa Francisko: Abortus je ubistvo, nećemo priznati istopolne brakove

„Abortus je više od problema. To je ubistvo“, rekao je papa Franja. Radi se, naučno govoreći, o ljudskom životu, zbog čega je katolička crkva tako stroga po tom pitanju, objasnio je

Papa Franja osudio je abortus kao ubistvo i isključio mogućnost da katolička crkva dozvoli istopolne brakove.

Novinari su papi postavili niz pitanja tokom putovanja u Vatikan, pri čemu je papa ponovio svoj stav o abortusu i istopolnim brakovima.

„Brak je sakrament i Crkva nema ovlašćenje da ga promeni“, rekao je papa. Rekao je da je važno pomoći ljudima druge seksualne orijentacije, ali bez nametanja stvari Crkvi koje tamo ne funkcionišu. Ako dve osobe istog pola žele da provedu život zajedno, vlade to mogu podržati građanskim ceremonijama. „Ali brak je brak“, rekao je papa. Ali rekao je da to ne znači osudu i da svakoga treba poštovati. „Međutim, nemojte prisiljavati Crkvu da poriče svoju istinu“, rekao je on.

„Abortus je ubistvo“

„Abortus je više od problema. To je ubistvo“, rekao je papa Franja. Radi se, naučno govoreći, o ljudskom životu, zbog čega je katolička crkva tako stroga po tom pitanju, objasnio je. Papa Franja je takođe komentarisao biskupe u SAD koji žele da spreče razgovore sa američkim predsednikom Bajdenom zbog njegovog liberalnog stava prema abortusu. On je rekao da biskupi treba da budu episkopi i da to pitanje reše na pastoralni način jer će u suprotnom takva pitanja odmah postati politička.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Guglielmo Mangiapane

 

Izvor Index.hr/B92, 15. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u