Američka ambasada u CG zabrinuta, upozorava na uticaj stranog faktora

„Pozivamo Vladu, premijera, gospodina Bečića i Abazovića da ostvare obećanja data pre godinu dana, da će Crna Gora ostati na evroatlantskom kursu“, rekla je američka ambasadorka

Poslednja dešavanja u Crnoj Gori brinu zapadne partnere, poručila je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Rajzing Rajnke je na konferenciji Digitalnog forenzičkog centra pozvala političke aktere na smirivanje tenzija posle svih septembarskih dešavanja koja su crnogorsko društvo dodatno podelila, prenela je RTCG.

„Pozivamo Vladu, premijera, gospodina Bečića i Abazovića da ostvare obećanja data pre godinu dana, da će Crna Gora ostati na evroatlantskom kursu, da održe te ključne elemente crnogorske inostrane politike, koji su bitni kako bi se ubrzao proces pristupanja EU. Apelujemo na predsednika Mila Đukanovića, DPS i opoziciju da sarađuju i rade u interesu javnosti“, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je dodala da su potrebni zajednički jezik i konstruktivna rešenja umesto retorike koja deli ljude.

„Želim da ukažem da je evropska budućnost ono što ste svi izabrali kao pravi put Crne Gore. To je ono oko čega se svi slažete. Fokusirajte se na identifikaciju onih oblasti gde se može ostvariti napredak. Izbegnite podele, podizanje tenzija koje bi dale plodno tle za maligne uticaje, i to je smer u kojem treba ići“, poručila je američka ambasadorka.

Ona je, kako prenosi RTCG, podsetila i na to “koji je put za razvoj države“.

„Fokusirajte se na privredu, obrazovanje, stavljanje pandemije pod kontrolu, a ne na politička pitanja, koja dele društvo poput popisa, na koji se cinično pozivaju oni koji se nadaju da će to dodatno da podeli društvo“, izjavila je Rajzing Rajnke.

Dugoročan napredak Crne Gore zavisi od građana, poručila je američka ambasadorka na konferenciji Digitalnog forenzičkog centra, na kojoj je saopšteno “da se mora zaustaviti uticaj stranih aktera“ koji, kako je ocenjeno, “podrivaju demokratiju u Crnoj Gori“, prenosi crnogorski javni servis.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Pobjeda

 

Izvor Tanjug/B92, 17. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u