Ambasade u CG protiv popisa kakav se sprovodi u njihovim zemljama (FOTO)

Ambasadorke SAD i Velike Britanije u Crnoj Gori izjasnile su se protiv popisa stanovništva, jer bi to izazvalo etničke podele. U tim državama, međutim, stvari stoje drugačije

Ambasadorke SAD i Velike Britanije u Crnoj Gori izjasnile su se protiv popisa stanovništva, jer bi to izazvalo etničke podele. U tim državama, međutim stvari stoje drugačije.

„Pitamo se koja je korist od održavanja nacionalnog popisa kojim će se, u ovom trenutku, prikupljati podaci koji se odnose na etnički identitet, određene političke snage cinično zagovaraju taj poduhvat, nadajući se da će to dodatno zabiti klin između onih koji se identifikuju kao Crnogorci i onih koji se identifikuju kao Srbi. Kako to pomaže zemlji da napreduje?“, stoji između ostalog u zajedničkom obraćanju američke ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i britanske ambasadorke Karen Medoks.

Molim gospođu Rajzing Rajnke da nam objasni stavke u popisnom listiću SAD?

Nije valjda da su građani imali pravo, ali i potrebu da se jasno odrede prema svom nacionalnom i verskom identitetu, reagovala je na svom Fejsbuk nalogu i novinarka i bivši glavni urednik RTV Budva, Iva Bajković.

U prilogu imate popisne listiće Velike Britanije i Amerike, objavila je Bajković, ostavivši fotografije popisnih listića iz država iz kojih dolaze ambasadorke.

„Pa prosudite sami o stepenu nedopustivog miješanja u unutrašnja i vrlo osetljiva pitanja Crne Gore“, istakla je Bajković.

Popis se održava u Hrvatskoj pa nema frke a nije da nemaju otvorenih pitanja, pa im niko nije rekao: nemojte, imamo prečih stvari.

U Makedoniji takođe, a mislim da i oni imaju ogroman broj otvorenih pitanja.

Popis je statistika na osnovu koje pravimo bolju upravu i bolju državu, poručila je Bajković.

 

Foto: Vlada Crne Gore/Snimak ekrana

 

Izvor IN4S, 19. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u