Liberalna inkvizicija – u Kanadi javno spaljeno 4.700 knjiga

Ceremonija je proglašena za „ritual čišćenja i pomirenja“

Kanadu uoči parlamentarnih izbora – zakazanih za 20. septembar – potresa „skandal iz prošlosti“.

Reč je događajima iz 2019. godine u provinciji Ontario koji su do kanadske javnosti stigli tek sada. Vrlo je moguće: da bi oduzeli glasove i vladajućoj Liberalnoj stranci i Novoj demokratskoj stranci Kanade.

U jugozapadnoj provinciji Ontario dogodilo se nešto što bi većina Kanađana povezala sa talibanima ili nekim klerikalnim režimom.

Po naredbi Katoličkog školskog okruga Providens, koje objedinjuje 30 frankofonskih osnovnih i srednjih škola, iz biblioteka obrazovnih ustanova uklonjeno je 4.700 knjiga.

Potom je deo tih knjiga bio javno spaljen, a njihov pepeo iskorišćen kao đubrivo.

Sama ta ceremonija je proglašena za „ritual čišćenja i pomirenja“.

Prema rukovodstvu okruga, oduzete su i uništene knjige koje su bile uvredljive za starosedeoce Kanade.

Kada je skandal izbio, počelo je da tvrdi da je samo 30 knjiga simbolično „posvećeno vatri“, a da su ostale uništene seckanjem i poslate u stari papir.

Međutim, saznalo se da je spanjivanje imalo ritualni karakter, da je bilo propraćeno rečima:

„Zakopavamo pepeo rasizma, diskriminacije i stereotipa u nadi da ćemo odrasti u zemlji koja uključuje sve koji u njoj žive. U nadi da će svi živeti u blagostanju i bezbednosti“.

Kompletan spisak uništenih knjiga nije obelodanjen, ali se već zna da su među njima bili i popularni stripovi o Asteriksu i Obeliksu, što je izazvalo posebno negodovanje u Francuskoj.

Pariski list Le Figaro objavio je da je školski distrikt Providens planirao da nastavi svoj „Ritual čišćenja“ i u 2020. godini i da bi tako i bilo da se nije isprečila pandemija.

Kanadski mediji prenose da je „spaljivanje u Providensu“ održano uz blagoslov Sjuzi Kis, kopredsednice Komisije za starosedilačke narode iz vladajuće Liberalne partije Kanade. Tačnije, bivše jer je 8. septembra podnela „dobrovoljnu ostavku“.

U međuvremenu se otkrilo da je ona falsifikovala dokumente o svom poreklu – da je izmisila da potiče od jednog od autohtonih naroda Kanade.

Da se često pozivala na svoje tobožnje „aboridžinsko porodično obrazovanje“ i tvrdila da zato bolje od drugih „razume život starosedelačkog stanovništva zemlje“.

Kanadski premijer Džastin Trudi izjavio je da sam „nikada ne bi pristao da pali knjige“, ali i odmah dodao da belo stanovništvo Kanade ne može starosedelačkim narodima diktirati kako će obavljati pomirenje“.

Erin Otul i Iv-Fransoa Blanše iz „Kvebekskog bloka“ osudili su spaljivanje knjiga u Ontariju, „nezavisno od namera organizatora akcije“: „Put ka mirenju ne sme voditi uništenju Kanade!“

 

Naslovna fotografija: United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of National Archives and Records Administration, College Park

 

Izvor Fakti, 18. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u