Haos na KiM: ROSU na severu, počelo oduzimanje tablica, bačen suzavac na Srbe

Kosovska policija zaustavlja vozila sa srpskim tablicama i upozorava vozače da imaju rok od pet dana da izvade privremene tablice

Pripadnici specijalne jedinice Rosu jutros su stigli na dva administrativna prelaza na severu Kosova sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih, prenosi Sputnjik.

Kako Kosovo onlajn saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, šti je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova.

„Mi nemamo odgovore iz Kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju”, rekao je juče predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Nadležni iz Kosovske policije potvrdili su kasnije za pojedine medije kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza, navodi Sputnjik.

Tim povodom se juče oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana „počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama”.

„Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom”, istakao je Petković.

Simić: Rosu na prelazima, građani uznemireni

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić potvrdio je da su specijalne jedinice Rosu jutros na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jutros rasporedile 20 vozila, od kojih više od 10 blindiranih, i dodao da su pripadnici te jedinice „naoružani do zuba”.

On je saopštio da je Predsedništvo Srpske liste tim povodom održalo sednicu i da su u toku pokušaji da se u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice ukaže na opasnost situacije i pronađe rešenje.

Simić je gostujući na TV Pink preneo da su građani sa severa KiM uznemireni ovom „demonstracijom sile”, koju je doveo u vezu sa zamenom tablica na prelazima koju je najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On je apelovao na građane da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije iako je u pitanju, kako je istakao, brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma, prenosi Tanjug.

KPS obavestila srpsku policiju da će oduzimati tablice

Kosovska policijska služba (KPS) obavestila je srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Takođe je KPS navela da će vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije morati da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, prenosi Beta.

Kako javlja Sputnjik, Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, saopštio je da su Srbi sa Kosova i Metohije besni zbog poteza Prištine da na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak pošalje specijalne jedinice Rosu. Kako je naveo, Srbi idu ka administrativnim prelazima i trenutno je oko 300 vozila Srba na Jarinju i više od 100 na administrativnom prelazu Brnjak.

Dokument o promeni tablica potpisao Svečlja

U dokumentu koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjaj Svečlja, a na osnovu koga su specijalne jedinice raspoređene na administrativnim prelazima kako bi oduzimale registarske tablice sa srpskim oznakama, piše da su u obavezi svi sa srpskim oznakama da ih zamene probnim kosovskim tablicama.

U dokumentu piše i da se obezbeđivanje probnih tablica vrši na svim prelazima, da su vozači u obavezi da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila, ali da je rok važenja tablica 60 dana, prenose prištinski mediji.

Takođe, piše i da je taksa za probne tablice pet evra, da će stranke biti snabdevene sa potvrdom zbog uverenja o registraciji vozila.

U dokumentu se navodi da su Agencija za civilnu registraciju i policija Kosova u obavezi da implementiraju odluku.

Dokument stupa na snagu od dana potpisivanja, prenosi Tanjug.

Na Jarinju više od 330 vozila i više stotina ogorčenih građana

Predstavnici Srpske liste od jutros insistiraju na međunarodne predstavnike da svojom reakcijom „ohlade usijane glave” u Prištini kako ne bi došlo do dalje destabilizacije u južnoj srpskoj pokrajini, izjavio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Gostujući na Tanjug TV, Simić je rekao da od Prištine nisu dobili zvanični odgovor zašto su od jutros specijalne jedinice ROSU na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Istakao je da se tim jednostranim potezom Prištine ugrožava mir na severu KiM i da su desetine blindiranih vozila i naoružanih specijalaca na administrativnim prelazima „udarac na svaku srpsku porodicu”.

Simić kaže da je cilj Prištine da se Srbima onemogući normalno kretanje i da im se oduzmu oznake sa srpskim registarskim tablicama.

Zbog takvog poteza Prištine, Simić kaže da se na Brnjaku okupilo između 120 i 130 putničkih vozila i Srba, a na Jarinju više od 330 vozila i više stotina građana koji su „besni i ogorčeni i koji negoduju zbog te odluke”.

Apelovao je na građane da ostanu suzdržani i da ne reaguju na provokacije.

Naglasio je da se na taj način Srbima oduzima pravo na slobodno kretanje i podsetio da sve što je potrebno za normalan život građana na severu KiM dolazi iz centralne Srbije – lekovi, hrana, a više od 50 zdravstvenih vozila ne može normalno da funkcioniše i ne mogu da pruže adekvatno lečenje.

Simić je kazao da se takvom odlukom i jednostranim potezom Prištine krše svi sporazumi iz Brisela.

„Još nemamo odgovor Prištine, nemamo reakcije međunarodnih predstavnika, naročito iz EU koji su posredovali u dijalogu između Beograda i Prištine i koji su Srbima garantovali da će kroz dijalog imati normalan život”, rekao je Simić.

Istakao je da srpska strana ostaje pri tome da se svi problemi rešavaju razgovorom i dogovorom.

Rakić na Jarinju pozvao Vučića da reaguje

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je danas sa administrativnog prelaza Jarinje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na KiM posle dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

Rakić je pozvao Vučića da pomogne narodu i da reaguje u skladu sa mogućnostima.

Kako je izjavio, ovo nije akcija, već reakcija na ono što je uradila Priština.

„Pozivam sve okupljene da budu uzdržani, a takođe i Prištinu da ne podiže tenzije. Ovo je direktna pretnja narodu, koji brine kako će obezbediti hleb svojoj deci. Obavestili smo i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka i zatražili pomoć EU. I pozivam predsednika Vučića, Vučiću reaguj”, poručio je Rakić, prenosi Tanjug.

Na administrativni prelaz Jarinje, gde su se okupili Srbi, pored Rakića su došli i gradonačelnici Leposavića Zoran Todić i Severne Mitrovice Milan Radojević, prenosi Kosovo onlajn.

ROSU sa dugim cevima na Jarinju pretresa građane

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tablicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice, prenosi Kosovo onlajn.

Kosovska policija je još juče u tu svrhu na prelazima instalirala nekoliko montažnih kontejnera, a od jutros su prelaze Brnjak i Jarinje zaposeli i pripadnici specijalne policijske brigade Rosu, koji se prema informacijama sa terena nalaze raspoređeni širom severa Kosova.

Sa Srbima okupljenim na Jarinju nalaze se i predstavnici Srpske liste, koji su zatražili od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne u rešavanju ovog problema.

 

Izvor Politika, 20. septembar 2021.

 

Kosovska policija bacila suzavac na građane

Kosovske policijske snage bacile su danas suzavac na okupljene građane kod prelaza Brnjak, potvrđeno je Tanjugu.

U toku je intervencija policijskih snaga, a nešto ranije iz Prištine su upućene dodatne snage Rosu na sever Kosova i Metohije.

Specijalne policijske jedinice Rosu raspoređene su još jutros na severu KiM, što je izazvalo veliku uznemirenost kod Srba koji tamo žive.

Veliki broj Srba na Merdaru čeka probne tablice

Veliki broj Srba iz Gračanice i okolnih srpskih sela je i na prelazu Merdare kako bi izvadili probne tablice, javlja reporter Kosovo onlajna.

Da bi se izvadile probne tablice neophodno je da se uđe automobilima u centralnu Srbiju kako bi kosovska policija evidentirala ulaz i izlaz.

Službenik kosovske policije potvrdio je za Kosovo onlajn da se od sutra privremene tablice mogu izvaditi u opštinskim registracionim centrima.

Policija zaustavlja vozila sa srpskim tablicama i upozorava vozače da imaju rok od pet dana da izvade privremene tablice, javlja Tanjug.

Na prelazima Jarinje, Brnjak kao i na Merdaru od jutros je počela primena reciprocnih mera vlade iz Prištine za automobile sa srpskim registarskim oznakama koji ulaze na Kosovo i Metohiju.

Vozači su tom odlukom primorani da sa automobila skinu registarske oznake Republike Srbije i postave privremene „RKS” tablice koje koštaju pet evra i važe dva meseca.

 

Izvor Politika, 20. septembar 2021.

 

Šta piše u prištinskom aktu

Vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je danas da uspostaviti reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila, prenosi Ekonomija onlajn.

U dokumentu koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjaj Svečlja navodi se sledeće:

1. Obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice.
2. Snabdevanje sa probnim tablicama se vrši na svim prelazima.
3. Obavezuju se vozači da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila.
4. Važenje probnih tablica je 60 dana.
5. Taksa za probne tablice je 5 evra.
6. Stranke će biti snabdevene sa potvrdom zbog uverenja o registraciji vozila.
7. Obavezuju se Agencija za civilnu registraciju i policija Kosova da implementiraju odluku.
8. Odluka stupa na snagu danom potpisivanja.

Gazeta ekspres prenosi da su Specijalne policijske jedinice Rosu poslate na administrativni prelaz Jarinje da postave probne tablice na automobile iz centralne Srbije.

Postavljene su desetine oklopnih vozila kosovske policije.

Kako prenosi Ekonomija onlajn, Specijalne jedinice kosovske policije smeštene su na Jarinju, a kako se navodi, obraćaju pažnju na red i mir.

Tokom vikenda postavljeni su montažni kontejneri u kojima će se, prema podacima kosovske policije, raditi na poboljšanju uslova rada, a prelaz će policija bolje nadzirati, prenosi Kosovo onlajn.

 

Izvor Sputnjik, 20. septembar 2021.

 

Kurti: Tablice nisu naša želja

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da oduzimanje srpskih tablica na Kosovu i Metohiji nije bila želja Prištine, već nešto što je nametnuto „s druge strane”, misleći na Srbiju, piše Koha, prenosi Tanjug.

Kurti je u Skupštini rekao da će, sve dok, kako tvrdi, građani Kosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, na snazi biti i obaveza da sva vozila imaju oznaku „RKS”.

Rekao je da je kosovska policija danas preduzela „neophodne akcije i konfiskovala sve nevažeće tablice” na administrativnim prelazima.

On je dodao da je 15. septembra istekao sporazum o tablicama postignut u okviru Briselskog sporazuma i naveo da je od tada prestalo izdavanje tablica sa oznakom KS.

„Očekujem da će svi građani ispravno razumeti, danas počinje primena sporazuma koji je Srbija dogovorila sa Evropskom unijom. Registarske tablice nisu naša želja, već to nameće druga strana”, rekao je Kurti.

 

Izvor Politika, 20. septembar 2021.

 

Sutra hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Kako se očekuje, na sednici će biti reči o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji posle odluke o skidanju tablica na administrativnim prelazima.

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu.

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su od jutros na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku.

 

Izvor Tanjug/RTS, 20. septembar 2021.

 

Vučić sa Lajčakom o situaciji na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o krizi na Kosovu i Metohiji i najavio da će o svemu što se zbiva na severu pokrajine uskoro obavestiti javnost.

Aleksandar Vučić se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je saopštio da je sa Lajčakom razgovarao o krizi na Kosovu i Metohiji i najavio da će o svemu što se zbiva na severu pokrajine uskoro obavestiti javnost.

„Sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom razgovarao sam o teškoj krizi na Kosovu i Metohiji“, naveo je predsednik, objavljeno je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je najavio da će „o svemu što se zbiva na severu pokrajine uskoro obavestiti javnost“.

Lajčak boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu.

Kako je planirano, Lajčak će se u Beogradu sastati i sa predstavnicima međunarodne zajednice u Beogradu, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva.

 

Izvor Tanjug/RTS, 20. septembar 2021.

 

Prva reakcija Brisela

Portparol Evropska unije Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da odmah spuste tenzije i da se uzdrže od jednostranih poteza.

On dodaje da se specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednjih sati čuo sa političkim liderima u Prištini povodom situacije.

Stano je odgovarajući na pitanje Tanjuga o situaciji na administrativnim prelazima između severa KiM i centralne Srbije, poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promovišu tu slobodu u regionu.

”Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujući i slobodu kretanja i tablice”, kaže Stano.

”EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje , regionalnu saradnju i dobrobit građana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omogućiti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, zaključio je Stano.

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju ”obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao ”akcija ili reakcija na nešto”.

”Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištine videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedni put napred. U suprotnom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu”, zaključuje Stano.

 

Izvor Sputnjik, 20. septembar 2021.

 

Reakcija američke ambasade u Prištini

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju na smanjenje tenzija odmah, bez odlaganja.

 

„Pridružujemo se pozivu Evropske unije Kosovu i Srbiji na uzdržanost, uzdržavanje od daljih jednostranih akcija i smanjenje tenzija – odmah, bez odlaganja“, poručeno je na Tviter nalogu ambasade SAD na Kosovu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Kosovo onlajn, 20. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u