N. Patrušev: Zapad u Evropi formira sanitarni koridor protiv Rusije

On je istakao da je „Inicijativa tri mora“ faktički „preporod ideje, stare vekovima, o stvaranju takozvanog sanitarnog koridora duž zapadne granice naše države“

Vašington ne želi da evropske države budu samostalne, zato formira „lokalne formate“ koji su u njegovim interesima, čak i unutar već postojeće Evropske unije, rekao je u intervjuu za portal „Argumenti i Fakti“ sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Kao primer lokalnih saveza, Patrušev je podsetio na „Inicijativu tri mora“ koja konsoliduje države Istočne Evrope.

„Ona se predstavlja kao konstruktivni integracioni format, ali se u stvari radi o novom antiruskom savezu država. Faktički, to je preporod ideje, stare vekovima, o stvaranju takozvanog sanitarnog koridora duž zapadne granice naše države“, naglasio je sekretar ruskog Saveta bezbednosti.

„Inicijativa tri mora“ objedinjuje Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Hrvatsku, Austriju i Sloveniju, Bugarsku i Rumuniju, obuhvata teritoriju između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora. Cilj joj je, prema zvaničnom saopštenju, jačanje saradnje, pre svega radi razvoja infrastrukture u energetskom, transportnom i digitalnom sektoru, što će pozitivno uticati na rast privrede i bezbednost EU.

 

Izvor Sputnjik, 21. septembar 2021.

 

London želi da izgradi novu imperiju

London, okrećući zemlje jedne protiv drugih, želi da izgradi svoju imperiju pod maskom „Globalne Britanije“, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, istakavši da bi im bolje bilo da se umesto toga pozabave problemima u zemlji.

„Nakon izlaska iz Evropske unije London je udvostručio napore usmerene na realizaciju projekta ‘Globalne Britanije’. Međutim, pre nego što se uhvate oživljavanja nekadašnje imperijalne veličine, Britancima bi bilo dobro da se pozabave problemima kod kuće“, rekao je Patrušev.

Antiruska politika Londona ima dugu istoriju, podsetio je on.

„Od kraja 19. veka Engleska je pokušavala da nahuška Japan na Rusiju, pokrenuvši rat 1904-1905. godine, usled koga je naša zemlja bila primorana na značajne teritorijalne ustupke. Slično su pokušali da ponove sa nacističkom Nemačkom kada su pripremili Minhenski sporazum (sporazum Nemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske 1938. godine)… Danas Englezi pomoću starih metoda žele da izgrade svoju imperiju, pod maskom ‘Globalne Britanije’. To je povod za razmišljanje kako samoj Engleskoj, tako i zemljama i narodima koji su svojevremeno osetili na sebi britansko kolonijalno ugnjetavanje“, istakao je Patrušev.

Kako je dodao, značajan broj stanovnika Škotske, Velsa i Severne Irske do danas sebe ne smatraju Britancima, jer su „Englezi vekovima nagonili Škote u planine, Velšane su koristili kao jeftinu radnu snagu, a Irce su odvodili u kolonije kao robove“.

 

Naslovna fotografija: Mihail Metcelь/TASS

 

Izvor Sputnjik, 21. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u