Премијер Србије Ивица Дачић, висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и Хашим Тачи позирају након потписаног Бриселског споразума у седишту НАТО у Бриселу, 19. април 2013. (Фото: Pool photo by Yves Logghe)

Z. Čvorović: Dešavanja na severu KiM su posledica Briselskog sporazuma

Vlasti u Beogradu ne mogu biti iznenađene ovakvom reakcijom iz Prištine, pošto su zaključivanjem brojnih sporazuma omogućili albanskom rukovodstvu da bez ispaljenog metka protera državu Srbiju sa severa Kosova

Današnji događaji na severu Kosova i Metohije, koji su duboko uznemirili lokalno većinsko srpsko stanovništvo, očekivana su i zakonomerna posledica sporazuma koje je zvanični Beograd zaključio u poslednjih deset godina u pregovorima sa vlastima tzv. Republike Kosovo uz posredovanje EU.

Tako je u cilju sprovođenja prvog Briselskog sporazuma od 2013. godine i reintegracije severa Kosova (četiri srpske opštine) u ustavni poredak tzv. Republike Kosovo (pošto je do Briselskog sporazuma Srbija efektivno kontrolisala sever Kosova), 14. septembra 2016. godine zaključen sporazum o automobilskim tablicama, koji je na severu Kosova uveo privremeni petogodišnji statusno neutralni režim automobilskih oznaka. To znači da je upravo ovih dana istekao taj privremeni režim, pa su albanske secesionističke vlasti odlučile da i na severu Kosova uvedu, protivno volji lokalnog srpskog stanovništva, automobilske tablice tzv. Republike Kosovo. Jednom rečju, vlasti u Beogradu ne mogu biti iznenađene ovakvom reakcijom iz Prištine, pošto su učestvovanjem u briselskom procesu i zaključivanjem brojnih sporazuma omogućili albanskom secesionističkom rukovodstvu da bez ispaljenog metka protera državu Srbiju sa severa Kosova i uspostavi vlast nad tamošnjim Srbima.

I pojava „kosovskih“ jedinica specijalne policije ROSU na severu Kosova posledica je Briselskog sporazuma, jer pre 2013. godine u četiri opštine na severu Kosova nije bilo ni albanske policije niti na administrativnim prelazima sa Srbijom bilo kakve carinske službe. Možda je rukovodstvo iz Beograda očekivalo da Priština neće bez konsultacija sa Beogradom i Briselom jednostrano ukinuti privremeni režim automobilskih tablica, ali takvo očekivanje je potpuno nerealno u situaciji kada prištinske vlasti, zahvaljujući pomoći iz Beograda iz 2013. godine, efektivno kontrolišu sever Kosova, a uz to na svojoj strani imaju briselsku administraciju za koju je samoproglašena nezavisnost tzv. Kosova neupitna činjenica.

Jedina adekvatna i ozbiljna reakcija zvaničnog Beograda na današnje događaje na severu Kosova bilo bi istupanje iz briselskog procesa i postepena obnova ustavnopravnog poretka Srbije na severu KiM u obimu koji je postojao pre Briselskog sporazuma iz 2013. S tim u vezi, trebalo bi da Srbi istupe iz kosovskih organa vlasti i da se za četiri opštine na severu KiM raspišu izbori po zakonima Republike Srbije.

 

Sa ruskog na srpski jezik preveo Zoran Čvorović

 

Naslovna fotografija: Pool photo by Yves Logghe

 

Izvor ruserbia.com, 21. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u