Премијер Србије Ивица Дачић, висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и Хашим Тачи позирају након потписаног Бриселског споразума у седишту НАТО у Бриселу, 19. април 2013. (Фото: Pool photo by Yves Logghe)

З. Чворовић: Дешавања на северу КиМ су последица Бриселског споразума

Власти у Београду не могу бити изненађене оваквом реакцијом из Приштине, пошто су закључивањем бројних споразума омогућили албанском руководству да без испаљеног метка протера државу Србију са севера Косова

Данашњи догађаји на северу Косова и Метохије, који су дубоко узнемирили локално већинско српско становништво, очекивана су и закономерна последица споразума које је званични Београд закључио у последњих десет година у преговорима са властима тзв. Републике Косово уз посредовање ЕУ.

Тако је у циљу спровођења првог Бриселског споразума од 2013. године и реинтеграције севера Косова (четири српске општине) у уставни поредак тзв. Републике Косово (пошто је до Бриселског споразума Србија ефективно контролисала север Косова), 14. септембра 2016. године закључен споразум о аутомобилским таблицама, који је на северу Косова увео привремени петогодишњи статусно неутрални режим аутомобилских ознака. То значи да је управо ових дана истекао тај привремени режим, па су албанске сецесионистичке власти одлучиле да и на северу Косова уведу, противно вољи локалног српског становништва, аутомобилске таблице тзв. Републике Косово. Једном речју, власти у Београду не могу бити изненађене оваквом реакцијом из Приштине, пошто су учествовањем у бриселском процесу и закључивањем бројних споразума омогућили албанском сецесионистичком руководству да без испаљеног метка протера државу Србију са севера Косова и успостави власт над тамошњим Србима.

И појава „косовских“ јединица специјалне полиције РОСУ на северу Косова последица је Бриселског споразума, јер пре 2013. године у четири општине на северу Косова није било ни албанске полиције нити на административним прелазима са Србијом било какве царинске службе. Можда је руководство из Београда очекивало да Приштина неће без консултација са Београдом и Бриселом једнострано укинути привремени режим аутомобилских таблица, али такво очекивање је потпуно нереално у ситуацији када приштинске власти, захваљујући помоћи из Београда из 2013. године, ефективно контролишу север Косова, а уз то на својој страни имају бриселску администрацију за коју је самопроглашена независност тзв. Косова неупитна чињеница.

Једина адекватна и озбиљна реакција званичног Београда на данашње догађаје на северу Косова било би иступање из бриселског процеса и постепена обнова уставноправног поретка Србије на северу КиМ у обиму који је постојао пре Бриселског споразума из 2013. С тим у вези, требало би да Срби иступе из косовских органа власти и да се за четири општине на северу КиМ распишу избори по законима Републике Србије.

 

Са руског на српски језик превео Зоран Чворовић

 

Насловна фотографија: Pool photo by Yves Logghe

 

Извор ruserbia.com, 21. септембар 2021.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на YouTube-u