Napeto na severu KiM, EU poziva Vučića i Kurtija na sastanak u Briselu

Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim Borelu naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine „na stolu“ i da ih „niko nije povukao“

Šef diplomatije EU Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su u telefonskim kontaktima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom prištinske vlade Aljbinom Kurtijem, a cilj je hitno spuštanje tenzija na severu Kosova i Metohije i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, saznaje Tanjug iz izvora u EU.

„Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu“, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine „na stolu“ i da ih „niko nije povukao“.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.

 

Izvor Tanjug/RTS, 22. septembar 2021.

 

Dramatično na Brnjaku, KFOR sprečio incidente

Situacija na Brnjaku je u međuvremenu postala izuzetno napeta, javlja reporter Kosovo onlajna. Incident se dogodio kada su pripadnici policijske specijalne jedinice pokušali na silu da izvuku jednog vozača iz automobila sa KM tablicama.

Oni bi u tome i uspeli da se nije umešala patrola Kfora koja se u tom trenutku tu zatekla.

Prema informacijama sa lica mesta, policija je zahtevala od jednog građanina srpske nacionalnosti da izađe iz automobila i skine KM tablice, što je on odbio, pa su krenuli da ga izvlače iz kola.

Ko zna kako bi se sve završilo da nisu naišli pripadnici Kfora koji su smirili celu situaciju, okupiili su se i Srbi koji tu protestuju, a vozač je uspeo da se skloni na sigurno.

Situacija u ovom trenutku i dalje je veoma napeta, jer pripadnici specijalnog odreda policije prisilom pokušavaju da nateraju sve vozače sa srpskim tablicama da ih skinu.

Da podsetimo, prvog dana protesta, kosovska policija je ispalila nekoliko patrona suzavca na okupljene Srbe na Brnjaku.

 

Izvor Kosovo onlajn, 22. septembar 2021.

 

Policija Euleksa na Jarinju

Situacija na prelazima Jarinje i Brnjak i dalje je mirna, a od jutros su se na Jarinju mogli videti i pripadnici Euleks policije kako patroliraju.

Već treći dan traju blokade Srba zbog odluke Prištine da se uvedu probne tablice za sva vozila koja ulaze na teritoriju Kosova iz centralne Srbije.

S jedne stane prelaza u Jarinju nalaze se specijalne jedinice kosovske policije Rosu, a s druge strane okupljen je narod, koji traži da se Rosu povuče i da se nastave pregovori o rešavanju ovog problema.

Kako smo ranije objavili, pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije Rosu smenili su se oko jedan sat posle ponoći, a noć je protekla bez incidenata.

Osim pripadnika Rosu, situaciju na severu Kosovu pratio je i KFOR, koji je patrolirao helikopterom.

 

Izvor Kosovo onlajn, 22. septembar 2021.

 

Kurtijeva poruka Srbima

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je gradonačelnike na severu Kosova i Metohije da uklone vozila koja blokiraju puteve.

Takođe, pozvao je Srbe da se povuku sa puteva i omoguće slobodno kretanje, piše portal Reporteri.

Kurti je na sednici vlade privremenih institucija ponovo izneo ocenu da je odluka o reciprocitetu registarskih tablica poštena i neophodna za Prištinu. On je, takođe, rekao da preduzete mere važe za sve, bez diskriminacije ili privilegovanja bilo koga. Kurti je optužio predsednika Srbije da je jedini koji ima interes da bude ekscesa.

Kurti je rekao da je Priština za dijalog i predložio da i Beograd i Priština ukinu privremene tablice i tako dozvole građanima da se kreću što je moguće slobodnije.

„Odluka o registarskim tablicama je poštena i garantuje pravo na slobodno kretanje, uključujući i građane Srbije. Prepreke se stvaraju nekim kamionima opštinske imovine, a to je zloupotreba javne imovine. Pozivam organizovanu grupu srpskih građana jer su blokirali i sebe i kretanje. Ni građane ni našu državu ne zanimaju ni incidenti ni eskalacije, ne zanimaju ni kosovske Srbe, ni Srbiju. Izgleda da je samo jedan pojedinac, predsednik Srbije (Aleksandar Vučić), zainteresovan za to. Mi smo za dijalog“, rekao je on, a prenosi Koha ditore.

Privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administrativnim prelazima srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje se plaća taksa od pet evra. Priština je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak poslala i specijalne jedinice policije ROSU.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba i oni su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima.

Bez prevoda na srpski jezik

U Prištini je u toku sednica vlade privremenih institucija samouprave posvećena situaciji na severu pokrajine, a na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija, javlja Radio KiM.

Kako taj medij navodi, sednici ne prisustvuje ministar Goran Rakić, ali je tu njegov zamenik Gazmen Salijević iz romske zajednice. Nedostatak prevoda na srpski jezik u prištinskim institucijama nije nikakva novost, iako je srpski jezik prema kosovskom ustavu jedan od dva zvanična jezika, konstatuje Radio KiM.

 

Izvor Tanjug/B92, 22. septembar 2021.

 

Varheji: Jednostrane akcije nikada nisu rešenje

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, povodom situacije na KiM pozvao je danas na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.

”Jednostrane akcije nikada nisu bile rešenje. One vode samo ka bespotrebnim tenzijama i moraju biti povučene”, poručio je Varheji sa svog Tviter naloga.

Hitan povratak slobode kretanja na KiM juče je zatražio i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Sputnjik, 22. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u