Dok Kurti maltretira Srbe, njegova supruga u Beogradu promoviše knjigu

U razgovoru su, pored Sonje Biserko, učestvovali direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović

Dok traje napetost na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, zbog odluke prištinskog premijera, u Beogradu promovisana knjiga Kurtijeve supruge.

Reč je o knjizi Ideja slobode i samoopredeljenje Rite Augestad Knudsen, supruge kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a tim povodom Helsinški odbor za ljudska prava, koji je preveo knjigu na srpski jezik, organizovao je i razgovor o temi samoopredeljenja.

Autorka, koja se putem Zuma uključila na konferenciju, zahvalila je organizatoru na prevodu i organizovanju razgovora o temi prava na samoopredeljenje.

U razgovoru su, pored Sonje Biserko, učestvovali direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović.

Posredstvom interneta su se u razgovor uključili direktor Kosovskog instituta za istraživanja i razvoj (KIPRED) dr Ljuljzim Peci, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Srđan Darmanović.

Autorka je, između ostalog, rekla kako očekuje da će se koncept samoopredeljenja, čije se značenje i koncept menjaju, vratiti u međunarodnu politiku.

Knjiga, između ostalog, kako piše u uvodu, govori o tome kako su se značajne izjave u 20. i početkom 21. veka o temi samoopredeljenja odražavale na borbu koja se vodila oko međunarodnog značenja slobode i bile njen deo, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Politika, 23. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u