Srbi pretučeni na Brnjaku, podignuta borbena gotovost Vojske Srbije

Jedinice Vojske Srbije su u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar

U blizini administrativnog prelaza Brnjak, nešto posle 11 časova, dogodio se ozbiljan incident kada su pripadnici specijalnih snaga policije pretukli trojicu Srba.

Kako Kosovo onlajn nezvanično saznaje, pripadnici Rosu jedinica koje se nalaze na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok napala su trojicu lokalnih Srba Dragišu Vlaškovića, Zorana Tomovića i Jovana Takova.

Po izjavama očevidaca napad na Srbe nije bio ničim izazvan, a pripadnici Rosu jedinica su naneli teže povrede Dragiši Vlaškoviću, koji je trenutno u Domu zdravlja Zubin Potok gde mu se ukazuje lekarska pomoć.

Na pravcu kod Brnjaka je pre dva dana policija bacala suzavac na građane, a i juče bilo napeto, kada su specijalne jedinice kosovske policije puškama pokušale da izvade iz kola jednog od Srba, ali je patrola Kfora sprečila veći incident.

Okupljeni Srbi protestuju zbog odluke o reciprocitetu i poništavanju srpskih registarskih oznaka.

 

Izvor Kosovo onlajn, 23. septembar 2021.

 

Ispovest pretučenog Srbina

Pripadnici specijalne kosovske policije na administrativnom prelazu Brnjak pretukli su trojicu Srba, a jedan od njih, Dragiša Vlašković, rekao je da su ih pripadnici Rosu psovali i udarali.

„Nisam bio na barikadama, pošao sam da radim nešto. Nešto su vikali na albanskom, ja nisam razumeo, bacili su me na asfalt, udarali po leđima, po ustima, izbili su mi zub“, rekao je Vlašković za Kosovo onlajn prilikom prijema u KBC Kosovska Mitrovica.

 

Vlašković, koji je sa prijateljima krenuo u seču drva, rekao je da je bilo krvi i da je tražio vodu, ali da niko nije hteo da mu da.

„Psovali su nas i rekli su pobićemo vas. Da li su sada posumnjali da idemo na barikade, ne znam“, dodao je on.

Trojica Srba povređenih u današnjem napadu pripadnika specijalne kosovske policije na administrativnom prelazu Brnjak prebačeni su u KBC Kosovska Mitrovica na dalje preglede.

 

Izvor Sputnjik, 23. septembar 2021.

 

Stefanović: Povišena borbena gotovost VS

Jedinice Vojske Srbije su u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović tokom posete garnizonima u ta dva grada.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je pripadnike Vojske Srbije u garnizonima u Novom Pazaru i Raški, gde je sa načelnikom Generalštaba, generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prezentaciji spremnosti pripadnika vojske da odgovori na sve postavljene zadatke i zaštiti sve građane Srbije.

Poručio je da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda.

„Naša vojska ne provocira, ali je spremna da zaštiti narod ukoliko se dogodi bilo šta što ugrožava njegov život. Važno mi je da vidim da su ovi ljudi raspoloženi i spremni. Oprema i tehnika koju smo nabavljali je u pravim rukama profesionalaca“, ističe ministar.

Stefanović ocenjuje da predsednik Aleksandar Vučić povlači odlične poteze radi deeskalacije trenutnog stanja na severu KiM.

Komentariše i pozivanje „obe strane“ da se uzdrže od provokacija, koje stiže iz EU.

„Šta je to uradio Beograd? Svaka provokacija bila je od strane Prištine. I ono što ste mogli da vidite i na Jarinju i Brnjaku. Nažalost, i najnoviji događaj, prebijanje Srba. Sve ono što se dešava ukazuje koliko je predsednik bio u pravu kada je govorio da će se to dešavati. Da je to deo organizovane kampanje“, ukazao je ministar.

Stefanović dodaje i da očekuje reakciju EU i Kfora, ali da je trenutno najvažnije zaštititi živote Srba.

„Drago mi je što predsednik vodi jednu aktivnu kampanju u kojoj ne dozvoljavamo da nas iko gazi i ponižava. Drago mi je što Srbija danas ima mnogo više snage nego prethodnih decenija i mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao nikoga ne provocirajući, ali da ćemo, po nalogu predsednika, biti spremni da zaštitimo svoj narod“, zaključuje Stefanović.

Obilasku ljudstva i dela najsavremenije tehnike kojima vojska raspolaže prisustvovao je i komandant kopnene vojske, general potpukovnik Milosav Simović, a održan je i sastanak sa komandantima jedinica Vojske Srbije.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor RTS, 23. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u