Председник Србије Александар Вучић и Аљбин Курти током дијалога Београда и Приштине, Брисел, 15. јун 2021. (Фото: European Council/Mario Salerno)

Beta: Vašington će se više angažovati oko Kosova i Metohije

Evropska unija je uverena da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena rešena da opipljivo pomogne napore Brisela za konačnu normalizaciju odnosa Prištine i Beograda

Američka administracija će se snažnije uključiti u napore Evropske unije da se izađe iz zastoja u dijalogu Beograd-Priština i što pre smiri kriza na severu Kosova koja ugrožava stabilnost regiona.

To su očekivanja koja proizilaze iz razgovora u Njujorku visokog predstavnika EU Žozepa Borela i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, preneli su danas agenciji Beta evropski diplomatski izvori u Briselu.

Ti izvori su nezvanično napomenuli da tek treba videti kako Amerikanci mogu doprineti vraćanju zvaničnika Prištine i Beograda za pregovarački sto uz posredovanje EU, ali kao i dosad se računa pre svega na upliv Vašingtona na Prištinu da ne odbacuje ono što je već utanačeno u dijalogu.

Američka administracija i EU su protiv jednostranih poteza koji koče dijalog i pregovore i tu, kažu u Briselu, vlastima u Prištini mora biti jasno da takvi koraci vode smanjivanju podrške u medjunarodnoj zajednici.

I Evropljani i Amerikanci ujedno smatraju da „obe strane“, dakle i Beograd, treba da pokažu spremnost za nagodbu, jer je to jedini način da se sporovi prevazidju.

Borel i Blinken su na margini zasedanja Generalne skupštine UN, pored krize u odnosima SAD i Evropske unije, „razmotrili i druga pitanja koja izazivaju njihovu zajedničku brigu, uključujući Avganistan i Iran, kao i Zajednički celokupni akcioni plan (za nuklearne kapacitete Irana) i dijalog Beograd-Priština“, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove i bezbednost (EEAS).

Podrobnija saznanja o razgovorima Borel-Blinken se u Briselu tek očekuju, ali se izgledna rešenost Vašingtona da snažnije pomogne EU u hitnom rešavanju krize na Kosovu i obnovi dijaloga nadovezuje i na izjavu novopostavljenog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da „Amerika želi mnogo bržu integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju“.

Eskobar je takođe istakao da je najbolji način da se izgrađuje poverenje rešavanje pitanja nestalih lica i predočio da je „u sukobima 1998-1999 na Kosovu nestalo 1.600 ljudi, mahom kosovskih Albanaca“.

Evropska unija je uverena da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena rešena da opipljivo pomogne napore Brisela za konačnu normalizaciju odnosa Prištine i Beograda i Borel je u junu izjavio da „sada tu postoji snažna saradnja, što će biti od pomoći“.

 

Naslovna fotografija: European Council/Mario Salerno

 

Izvor Beta, 23. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u