Helikopteri Vojske Srbije nad Jarinjem, KFOR vežbao sa ROSU

Tri helikoptera Vojske Srbije nadletali su danas oko 16 časova prostor iznad administrativne linije kod prelaza Jarinje. Reč je o letelicama „Mi-35“, poznatijim kao „đavolje kočije“

Nakon pisanja albanskih medija da se na Jarinju nalaze dva ruska i jedan beloruski državljanin, oglasili se „sumnjivi“ Rusi.

Kosovski mediji su takođe naveli i da oni rade zajedno sa srpskom BIA, u organizaciji protesta na administrativnom prelazu Jarinje, koje je već peti dan blokiran zbog odluke kosovske vlade da zabrani srpske registarske tablice na teritoriji KiM.

Međutim, kako javlja Sputnjik, novinar, koji je za ruski medijski holding Izvestija izveštavao sa severa Kosova, uprkos vizi i ograničenoj dozvoli boravka od dva sata koju je poštovao, mogao je jutros u prištinskoj štampi da pročita kako je „raskrinkan“ od bezbednosnih službi tzv. Kosova.

„Laž i izmišljotina“, kaže za Sputnjik Sergej Belous, koji je kao prevodilac i producent pratio novinara Petog kanala Olega Derkača do prelaza Jarinje.

„Kolega i ja smo ispratili Olega do administrativnog prelaza kako bi mu pomogli oko prevoda. Niko nije bio ni zadržan ni priveden ni ispitivan, tako da niti je ruska grupa špijuna, kako su nas nazvali, otišla na Kosovo, niti je uhvaćena sa sumnjivim materijalom. Istina je da jedino Oleg prošao, zadržao se dva sata i vratio“, dodao je.

Prištinski portali su, pak, u svemu videli sumnjivu akciju ruske trojke, pa su na portalima objavili imena kao i skenirana dokumenta novinara Petog kanala.

Nešto kasnije oglasila se i Ambasada Rusije u Srbiji saopštenjem da je posredstvom Kancelarije u Prištini Ambasada odmah proverila vest koja se pojavila u medijima kosovskih Albanaca te ceo događaj ocenila kao samovolju i kršenje principa slobode medija o kojima se toliko brinu pokrovitelji kosovske pseudodržavnosti.

 

Izvor Sputnjik/B92, 24. septembar 2021.

 

Završena vežba „Srebrna sablja“

Vežba „Srebrna sablja“ za 2021. godinu na poligonu u Đakovici završena je, a sproveo ju je KFOR u saradnji sa kosovskim bezbednosnim institucijama, prenosi Koha.

„Vežba je uključivala opsežnu operaciju reagovanja u hitnim slučajevima, u kojoj su predstavnici Kosovske policije, Crvenog krsta, Kosovskih bezbednosnih snaga, Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama i opštine Đakovica testirani uz podršku osoblja KFOR u njihovim naporima u spasavanju života, kao i pomoći u smirivanju lokalnog stanovništva pogođenog prirodnom katastrofom, u održavanju bezbednosti i funkcionisanju osnovnih službi u pripremi za normalan život“, saopštio je KFOR.

KFOR je uključen u ovu vežbu od 2012. godine.

 

Izvor Koha ditore/Kosovo onaljn, 24. septembar 2021.

 

Srbi i dalje na Jarinju i Brnjaku

Građani nezadovoljni odlukom Prištine o zameni registarskih tablica ulaze u peti dan protesta na severu Kosova i Metohije, kod prelaza Jarinje i Brnjak gde su raspoređene sppecijalne jedinice Rosu.

Okupljeni i dalje traže povlačenje specijalnih jedinica policije i ukidanje odluke o registarskim oznakama.

Na sever pokrajine i dalje se može jedino pešice.

Kosovska policija je u Štrpcu tokom noći uklonila plakat sa porukom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, prenosi Kosovo onlajn.

Na prelazu Brnjak policija je juče pretukla trojicu Srba. Oni su zbrinuti u bolnici u Mitrovici i životno nisu ugroženi.

Oni su proveli tešku noć u bolnici, rekao je za Tanjug direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

„Proveli su noć pod terapijom sedativima, analgeticima i nadzorom psihijatra“, rekao je dr Elek.

Dragiša Vlašković i Zoran Tomović primljeni su juče u bolnicu sa teškim kontuzionim povredama glave, grudnog koša i tela nastalim kao posledice udaranja, gaženja i šutiranja i hospitalizovani su na odeljenju hirurgije.

„Oni su pretučeni i posle jučerašnjeg teškog dana su stabilno“, dodao je Elek.

Jedinice vojske Srbije su u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima, Raška i Novi Pazar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma zabrinut zbog prebijanja Srba, dodajući da je pitanje za NATO i EU zašto to dozvoljavaju.

„A mi smo im jasno rekli koje su granice do kojih ćemo trpeti nasilje Aljbina Kurtija i njihovih specijalnih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerikanci. Veoma precizno smo rekli koji su naši potezi i kojim redosledom idu naši potezi. Ja verujem u hrabrost našeg naroda, a bude li pokušaji fizičkog ugrožavanja kao 2004. ili progona kao 1995. iz Hrvatske – to se neće dogoditi“, naveo je Vučić.

 

Izvor Sputnjik, 24. septembar 2021.

 

Srpske „đavolje kočije“ na nebu iznad Jarinja

Tri helikoptera Vojske Srbije nadletali su danas oko 16 časova prostor iznad administrativne linije kod prelaza Jarinje.

Reč je o letelicama „Mi-35“, poznatijim kao „đavolje kočije“ ili „leteće tvrđave“, savremenim helikopterima ruskog proizvođača.

 

Letelice su nadletale Jarnje nekoliko minuta, dok su ih specijalne jedinice kosovske policije nemo posmatrale. Okupljeni Srbi su glasno pozdravili pojavu srpskih helikotera na nebu iznad Jarinja, preneo je Kosovo onlajn.

Helikoperi „Mi-35“ zbog vrhunskih performansi u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, na zapadu ih zovu „leteći tenkovi“, a u Rusiji „krokodili“, navodi se u opisu tih letelica na sajtu Ministarstva odbrane.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Sputnjik, 24. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u