Kosačov: Rezultati nemačkih izbora nisu dobri za Moskvu

„Velike su šanse da ćemo morati da imamo posla s diplomatom iz stranke ‘Zelenih’ ili iz ‘slobodnih demokrata’“, tvrdi Kosačov i dodaje da takvo rešenje „nije baš ohrabrujuće“ za Rusiju

Rezultati njemačkih parlamentarnih izbora nisu ponudili nikakve naznake blagonaklone spoljne politike prema Rusiji, tvrdi ruski diplomata. Ipak, odnos na relaciji Berlin-Moskva snažno će zavisiti od rezultata razgovora za slaganje kolacije narednih dana, napisao je danas na Fejsbuku potpredsjednik Savjeta Federacije Rusije (gornji dom parlamenta) Konstantin Kosačov.

“Šta to znači za Rusiju?”, upitao se Kosačov. Prema dosadašnjoj praksi u Njemačkoj, manji koalicioni partner koji je presudan za ostvarivanje većine obično dobije poziciju ministra spoljnih poslova na raspolaganje. “Velike su šanse da ćemo morati da imamo posla s diplomatom iz stranke “Zelenih” ili iz “slobodnih demokrata”. Naime, bilo da SPD (25,6 odsto) ili CDU (24,2 odsto) pokušaju oformiti većinu, skoro sigurno će im trebati podrška obje stranke: Zelenih (14,8 odsto) i Stranke slobodnih demokrata (FDP, 11,5 odsto). Kosačov tvrdi da takvo rješenje “nije baš ohrabrujuće” za Rusiju, ali da će i dalje mnogo toga zavisiti od kancelara.

Napomenuo je da današnji Zeleni nisu oni isti koji su bili protivsistemska stranka devedesetih koji su pozivali na raspad NATO-a, već “ultrasistemska stranka koja slijedi novu etiku i agresivni radikalni liberalizam”. Ruski senator naglasio je da su oni uvijek zauzimali snažan stav protiv projekta gasovoda Sjeverni tok 2 i ujedinjenja Krima s Rusijom. Istovremeno su zagovarali isporuke njemačkog oružja Ukrajini i oštrije sankcije Moskvi, tvrdi ruski senator.

“Liberali iz Slobodne demokratske stranke takođe su ideološki obojeni, ali barem su imali Hansa-Ditriha Genšera koji je u određenim periodima, kao efikasan ministar spoljnih poslova, radio na približavanju naše zemlje i Savezne Republike Njemačke. Stoga, pričekajmo rezultate koalicionih razgovora, koji bi mogli trajati do kraja godine”, zaključio je Kosačov.

Preliminarni razgovori o formiranju vlade započeće sljedećih dana, iako još nije donesena odluka o tome koje će strane učestvovati u pregovaračkom procesu, niti se zna do kada će trajati formiranje nove vlade.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Fabrizio Bensch

 

Izvor geopolitika.news, 27. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u