Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и руски председник Владимир Путин током заједничке конференције за медије након њиховог састанка у Кремљу, Москва, 23. јануар 2019. (Фото: kremlin.ru)

P. Antonopulos: Turska bi mogla preko noći okrenuti leđa Rusiji

„Postavlja se pitanje da li Moskva treba da veruje Ankari, posebno uzimajući u obzir to što turski predsednik često zamenjuje bilateralnu retoriku neprijateljskom“

Ankara će lako okrenuti leđa Moskvi, ako bude smatrala da su joj odnosi sa Zapadom korisniji, smatra politikolog Pol Antonopulos u članku za portal Info Brics.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, imaće sastanak u Sočiju 29. septembra, gde će razgovarati o bilateralnim odnosima i situaciji u Siriji.

„Postavlja se pitanje da li Moskva treba da veruje Ankari, posebno uzimajući u obzir to što turski predsednik često zamenjuje bilateralnu retoriku neprijateljskom“, navodi ekspert.

Kako smatra Antonopulos, interesi dve države se sukobljavaju u mnogim regionima planete: Putin pokušava da sačuva mir u Siriji, a Erdogan uz pomoć meke sile i armije želi da povrati bivše osmanske posede.

Politikolog je naglasio da Turska očajno pokušava da postane velika sila, ali je realnost takva da njeno prisustvo u bliskoistočnoj republici u potpunosti zavisi od volje Rusije. Pored toga, Ankara želi da promeni ravnotežu snaga u Zakavkazju i Libiji kako bi oslabila uticaj Moskve, dodao je on.

„Iako su Erdoganovi predlozi o formiranju regionalne platforme za rešavanje problema pozitivan korak u pravom smeru, s obzirom na njegovo dosledno nepouzdano ponašanje i izdaje u prošlosti, Moskva bi, sa jedne strane, prihvatila takav blok sa entuzijazmom, ali se takođe plašila, znajući da se Turska vrlo često lako okreće prema Zapadu“, zaključio je stručnjak.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 26. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u