Грађани са тробојкама и црквеним заставама током литије испред Храма Христовог Васкрсења, Подгорица, 23. август 2020. (Фото: Јован Д. Радовић/mitropolija.com)

Kako hrvatska tajna služba vidi inicijativu „srpski svet“

„Promovisanje ovakvih ideja s vrha vlasti u Srbiji dodatno destabilizuje osetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Evrope, posebno prema BiH i Crnoj Gori“, navodi se u izveštaju

Hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija (SOA) u svom poslednjem, sedmom izveštaju za javnost, tvrdi da promovisanje „srpskog sveta“ dodatno destabilizuje „osetljive odnose“ u regionu.

U izveštaju objavljenom na internet portalu SOA navodi se da „pojedini nosioci državne politike u Srbiji promovišu koncept „srpskog sveta“ kao jedinstvenog srpskog političkog naroda, odnosno jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Evrope u kojoj svi Srbi treba da slede jedan politički smer, onaj službenog Beograda“.

„Promovisanje ovakvih ideja s vrha vlasti u Srbiji dodatno destabilizuje osetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Evrope, posebno prema BiH i Crnoj Gori“, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o Hrvatskoj, SOA kaže da je ona „sigurna i stabilna demokratija“, ali istovremeno upozorava na rastući ekstremizam i radikalizam dodatno podstaknut pandemijom virusa COVID-19.

Ukazuje se i da su u hrvatskom jugoistočnom susedstvu aktivni nezapadni akteri, a reforme za dostizanje evropskih standarda, kažu, sporo napreduju.

Zaključuje se da je Zapadni Balkan i dalje opterećen nedovršenim procesima stabilizacije i nerešenim međudržavnim i međunacionalnim pitanjima, uz teškoće vezane za, kako se navodi, iskazanu nameru za evropskim integracijama zbog nedovoljno sprovedenih reformi.

„Nepovoljni politički i ekonomski uslovi stvaraju podlogu za jačanje radikalnih i ekstremnih tendencija, kao i društvenih rascepa u tim krhkim društvima, dok društvene i međunacionalne tenzije mogu dovesti do međusobnih napetosti i incidenata, posebno u sredinama u kojima postoje nerešeni međunacionalni odnosi“, navodi se u izveštaju.

Političke prilike u BiH i dalje obeležava unutrašnja politička nestabilnost uzrokovana prvenstveno različitim pogledima konstitutivnih naroda oko budućeg ustavno-pravnog uređenja BiH.

„Nepostizanje srpsko-albanskog dogovora oko Kosova i dalje doprinosi nestabilnosti u regionu, a posebnu neizvesnost na Zapadnom Balkanu uzrokuje društveni rascep u Crnoj Gori u kojoj značajan deo političke moći zauzimaju stranke sa anti-NATO, prosrpskom i proruskom orijentacijom nasuprot tzv. suverenističke prozapadne opcije“, navodi se u izveštaju SOA.

Tokom 2020. godine Centar za kibernetičke tehnologije SOA potvrdio je „12 državno sponzorisanih kibernetičkih napada na ciljeve u Hrvatskoj“, ali nije navedeno iz kojih država oni dolaze.

„Ti napadi su usmereni prema pažljivo odabranim ciljevima, koji su prethodno dobro proučeni, a izvršavaju ih državno sponzorisane kibernetičke APT (Advanced Persistent Threat) grupe koje su usko povezane sa sigurnosno-obaveštajnim sistemima pojedinih država“, navodi se u izveštaju, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Jovan D. Radović/mitropolija.com

 

Izvor Sputnjik, 28. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u