Mađarska će dobijati gas preko Srbije, Ukrajina besna, oglasio se i Brisel

Ugovorom je predviđena isporuka Mađarskoj 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina: kroz Srbiju će teći 3,5 milijardi kubnih metara gasa i milijardu kroz Austriju

Mađarska će već od 1. oktobra početi da dobija ruski gas preko „Turskog toka“ i gasovoda Jugoistočne Evrope, saopštio je predsednik borda direktora kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler.

„To je u velikoj meri omogućeno zahvaljujući naporima bugarskih, srpskih i mađarskih kompanija koje se bave razvojem nacionalnih sistema za transport gasa“, rekao je Miler nakon potpisivanja ugovora sa mađarskim ministrom inostranih poslova Peterom Sijartom.

Ugovorom je predviđena isporuka Mađarskoj 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina: kroz Srbiju će teći 3,5 milijardi kubnih metara gasa i milijardu kroz Austriju. Ugovor će važiti 15 godina, uz mogućnost promene uslova nakon 10 godina.

Reakcija Kijeva na potpisivanje sporazuma je bila munjevita. Generalni direktor ukrajinskog Sistema za transport gasa Sergej Mikogon izrazio je bojazan da Budimpešta ovim sporazumom praktično u potpunosti prekida tranzit gasa preko Ukrajine.

„Bez obzira na ugovor (o tranzitu gasa u Evropu koji koji je na snazi između Moskve i Kijeva) do 2024. godine, očekujemo nastavak značajnog smanjenja ako ne i potpunu obustavu tranzita u Mađarsku preko Ukrajine“, napisao je Makogon na Fejsbuku.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran odlukom Budimpešte. Štaviše, Ukrajina je obećala da će se obratiti Evropskoj komisiji zbog ove odluke Mađarske.

Mađarski šef diplomatije je poručio Kijevu da se ne meša u unutrašnje stvari njegove zemlje.

„Protestujem protiv ovog pokušaja mešanja u unutrašnje stvari Mađarske i snabdevanja goriva tokom zimskog perioda“, rekao je Sijarto, komentarišući izjave ukrajinskih zvaničnika povodom potpisivanja gorenavedenog ugovora. On je dodao da druge države ne mogu uticati na ovakve odluke njegove zemlje.

 

Izvor Sputnjik, 27. septembar 2021.

 

EK: Možda zatražimo uvid

Evropska komisija bi mogla da zatraži da joj se pokaže novi gasni ugovor koji su juče potpisale Rusija i Mađarska ukoliko posumnja da on predstavlja pretnju snabdevanju električnom energijom regiona ili Evropskoj uniji u celini, izjavio je portparol EK.

Prema njegovim rečima, mađarske vlasti bi trebalo da procene uticaj gasnog ugovora sa Rusijom na snabdevanje energijom i da pokažu zaključke Evropskoj komisiji.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, novi ugovor pokriva više od 28 odsto potražnje Mađarske za gasom na godišnjem nivou, zbog čega je neophodno da se o njemu izvesti nadležno telo te zemlje. Mađarska je dužna da dostavi EK svoju procenu ugovora u roku od tri meseca. Evropska komisija bi takođe mogla da zatraži ugovor na uvid ukoliko bude opravdano zabrinuta da bi taj dokument mogao ugrozi bezbednost snabdevanja države-članice Mađarske, regiona ili Unije“, istakao je portparol.

Produžiti ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu

Istovremeno, on dodaje da EU smatra Ukrajinu pouzdanom tranzitnom zemljom i da je spremna da podrži moguće pregovore o produženju aktuelnog ugovora o tranzitu gasa iz Rusije u zemlje Unije kroz Ukrajinu.

Kako je rekao portparol, evropska komesarka za energetiku Kadri Simson sastaće se sa ukrajinskim ministrom energetike Germanom Galuščenkom u svetlu potpisivanja ugovora o isporuci gasa.

Mađarska je u ponedeljak potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su podržali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija ne namerava da koristi gas kao pritisak na druge zemlje, a konkretno na Ukrajinu.

 

Izvor Sputnjik, 28. septembar 2021.

 

U Budimpešti potpisan ugovor sa Gaspromom

Juče je u mađarski glavni grad Budimpeštu stigao čelnik ruske energetske kompanije Gasprom, Aleksej Miler. Naravno, kao i obično kad Miler putuje, ne radi se o turističkoj posjeti i njegovom naslađivanju ljepotama mađarske prijestonice, jer to, onda, ne bi ni bila vijest. Razlog je, dakle, puno značajniji – kako u energetskom tako i u geopolitičkom smislu. Naime,  u Budimpešti je juče potpisan dugoročni, 15-ogodišnji ugovor o isporuci ruskog gasa toj zemlji, a snabdevanje će se odvijati iz dva smjera – kroz Bugarsku i Srbiju iz drugog kraka gasovoda Turski tok (prvi krak ide kroz Crno more za tursko tržište), i kroz Austriju.

Konkretno, ugovor su potpisali Gasprom eksport i mađarska državna grupa MVM, a njime će se Mađarskoj godišnje isporučivati ​​4,5 milijardi kubnih metara. Od toga 3,5 milijardi – iz “Turskog toka” kroz Bugarsku i Srbiju, i milijardu kubika – kroz Austriju. Donedavno su se glavne isporuke ruskog gasa za našeg sjevernog susjeda obavljale preko Ukrajine i njenog gasovodnog sistema. Ali ukrajinska „romansa“ s ruskim gasom doživjela je neslavni kraj, a o uzrocima ovog puta ne bih, jer smo o tome već bezbroj puta govorili. Ponoviću samo kratko: glupost i geopolitička kratkovidost političkih elita, bilo koje države, prije ili kasnije obije se o glavu njihovom narodu.

Čelnik Gasproma juče je u Budimpešti trijumfirao. Zapravo, s njim je trijumfovao i čitav ruski politički vrh, koji je, u nikad složenijim geopolitičkim okolnostima, izvojevao jednu od ključnih energetskih pobjeda u jugoistočnoj i srednjoj Evropi – a što simbolizuje upravo Mađarska – srednjevropska država, od danas energetski i te kako naslonjena i na jugoistok Evrope. Najveći gubitnik ovog ugovora je, opet, pogađate – Ukrajina. Tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova juče je reagovalo na potpisivanje rusko-mađarskog ugovora slijedećim saopštenjem:

“Ukrajina je iznenađena i razočarana današnjom odlukom Mađarske da u Budimpešti potpiše novi dugoročni ugovor s ruskim Gaspromom. Ovu odluku donijela je mađarska strana radi snabdevanja gasom zaobilazeći Ukrajinu.” Mađarska je zadala udarac Ukrajini potpisivanjem sporazuma o snabdevanju ruskim gasom zaobilazeći ukrajinski prijenosni sistem gasa, izjavio je juče u programu televizije ICTV ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Podsjetio je da je Ukrajina, i prije potpisivanja sporazuma, otkazala sastanak zajedničke međuvladine ukrajinsko-mađarske komisije za privrednu saradnju. “Sutra je trebalo da letim za Budimpeštu. Ali to smo otkazali. Jer smo znali da tamo leti ruska delegacija i da će sporazum biti potpisan. Kad su potpisali sporazum, znali su za naš stav. To neće biti samo politički korak – otkazivanje sastanka povjerenstva koje je glavno tijelo bilateralne suradnje. Preduzećemo druge korake za zaštitu nacionalnih interesa Ukrajine”, rekao je ministar, ne precizirajući o čemu se radi.

Šta ovome dodati? Možda samo to da su svi oni koji su na Zapadu “izbijanjem Ukrajine ispod skuta Rusije” željeli oslabiti i dezintegrisati Rusiju – zapravo uništili Ukrajinu. Sve drugo, izvan tog konteksta, puka je propaganda i neistina. Ukrajina, jednostavno, vrlo malo toga može učiniti, a i ono što njene političke elite čine, uglavnom to rade na svoju štetu.

Naravno, ovo je velika pobjeda i mađarskog državnog vrha i mađarskih energetskih stratega. Njihova istrajnost, da uprkos svim političkim pritiscima iz centara moći EU ostanu vjerni mađarskim nacionalnim i privrednim interesima, kao i njihov čvrsti stav u dugom pregovaračkom procesu s ruskom stranom, rezultirali su po Mađarsku vrlo povoljnim ugovorom. Mađarska, sada, za razliku od velikog dijela Evrope, neće strepiti od nedostatka gasa ili njegovih visokih cijena koje potresaju energetsko tržište Starog kontinenta od početka ljeta, a još im se ne nazire kraj. Štaviše!

Budimpešta je ovu ključnu energetsku utakmicu odigrala politički pametno, mudro, iskusno – ne odbacujući a priori niti američki tečni gas, koji joj, objektivno, ne treba niti joj odgovara cijenom, ali joj je dalo nužni politički predah. Ova ista – gorepomenuta mađarska državna kompanija MVM koja je juče potpisala dugoročni ugovor s Gaspromom – prošle jeseni je potpisala ugovor o snabdevanju tečnim gasom s kompanijom Šel preko hrvatskog LNG terminala na ostrvu Krku, koji je s radom počeo s Novom, 2021. godinom. Međutim, do sada taj tečni gas u Mađarsku dolazi u ograničenim količinama, budući da gotovo svih ugovorenih milijardu kubnih metara gasa ostaju u Hrvatskoj za potrebe lokalnog ogranka MVM-a.

Nakon jučerašnjeg svečanog potpisivanja mađarsko-ruskog dugoročnog ugovora, Aleksej Miler je izjavio: “Danas potpisani dugoročni ugovori garantuju pouzdano, stabilno snabdevanje ruskim gasom za sljedećih 15 godina. Važna komponenta novih sporazuma je raznolikost puteva snabdevanja. Mađarska će već 1. oktobra početi primati Gaspromov gas preko Turskog toka i gasovoda u jugoistočnoj Evropi. To je postalo moguće, u mnogim aspektima zahvaljujući naporima bugarskih, srpskih i mađarskih kompanija da razviju nacionalne sisteme za prijenos gasa.” (Milerove riječi objavila medijska služba Gasproma).

Zanimljivost, i nova povoljna okolnost ovog ugovora po Mađarsku jeste da se za 10 godina njegovi uslovi mogu revidirati shodno kretanju cijena na tržištu.

Prošle, 2020. godine, Mađarskoj je isporučeno 8,6 milijardi kubnih metara ruskog gasa.  MVM je najveći, ali ne i jedini uvoznik gasa iz Rusije, navodi medij Eadaily. Gasprom eksport napominje da se od 2018. godine isporuke u Mađarsku odvijaju kroz podružnicu WIEE Hungaria Kft na temelju kratkoročnih ugovora. “Takođe, kako bi se osigurala dodatna isporuka gasa Mađarskoj, 2019. potpisani su kratkoročni ugovori s MET International AG. Godine 2017. potpisan je Memorandum o razumijevanju između Gasprom eksporta i Hungarian Gas Trade Ltd o namjeri strana da nastave dugoročnu saradnju na području isporuke ruskog gasa Mađarskoj”, navodi se u izvještaju Gasprom eksporta.

 

Autor Zoran Meter

 

Naslovna fotogrfija: Valery Sharifulin/TASS

 

Izvor geopolitika.news, 28. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u