SAD razmatraju korišćenje ruskih vojnih baza, republikanci zabrinuti

Vodeći republikanci u Predstavničkom domu i Senatu negativno su reagovali na nedavni poziv Pentagona za povećanje koordinacije između američkih i ruskih vojski, izjavivši da su „duboko zabrinuti“

Komandant Združenog štaba američke vojske, general Mark Mili, proteklog dana je u Helsinkiju razgovarao s načelnikom Glavnog štaba ruskih oružanih snaga Valerijem Gerasimovom o mogućnosti da američka vojska koristi ruske baze u Srednjoj Aziji, izvijestio je američki medij Volstrit džurnal pozivajući se na svoje izvore.

Već smo ranije pisali kako se ova tema navodno razmatrala na samitu američkog i ruskog predsjednika Džoa Bajdena i Vladimira Putina u junu, u Ženevi. Kremlj se o tome nije oglasio.

Gerasimov nije dao nikakva obećanja vodećem američkom generalu u Helsinkiju, navodi američki medij, dodajući kako je rasprava povezana s činjenicom da Bajdenova administracija, nakon brzog povlačenja američkih snaga iz Avganistana, traži nove mogućnosti za nadzor i odgovor na terorističke prijetnje u Avganistanu.

 

Izvor geopolitika.news, 28. septembar 2021.

 

Republikanci zabrinuti zbog korišćenja ruskih baza

Vodeći republikanci u Predstavničkom domu i Senatu u ponedjeljak su negativno reagovali na nedavni poziv Pentagona za povećanje koordinacije između američkih i ruskih vojski, izjavivši da su “duboko zabrinuti” tom viješću. O tome danas izvještava medij Hil, podsjećajući kako je komandant američkog Združenog štaba general Mark Mili proteklog dana izjavio da bi američke i ruske snage trebalo da “imaju efikasno sredstvo za vojnu komunikaciju kako bi jasno razumjele međusobne stavove o vrlo teškim pitanjima” i pomoći “deeskalaciji svake vrste krizne situacije”.

“Duboko smo zabrinuti saznanjem iz štampe da vaša administracija pregovara s Rusijom o omogućavanju pristupa ruskim vojnim objektima u Srednjoj Aziji i da eventualno uđe u neki oblik vojne saradnje protiv terorizma s Rusima”, navodi se u pismu upućenom ministru odbrane Lojdu Ostinu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, koje su potpisali senatori Džejms Riš i Džejms Inhof , kao i članovi Predstavničkog doma Majkl Mekol i Majk Rodžers.

“Pozivanje Rusije na raspravu neće pomoći u postizanju vitalnih američkih ciljeva u borbi protiv terorizma, a to nije ni put do ‘stabilnog i predvidivog’ odnosa s Rusijom za koji Bajdenova administracija tvrdi da to želi”, navedeno je dalje u pismu uticajnih republikanaca. Navode kako je Moskva “više zaokupljena prikupljanjem obavještajnih podataka o Sjedinjenim Državama i našim saveznicima” nego pomoći u sprječavanju terorističkih prijetnji ili sukoba.

Ukazali su i na ulogu Rusije u pomaganju “brutalnom Asadovom režimu” u Siriji i navodnoj potpori avganistanskim talibanima. Ove aktivnosti, koje planira Bajdenova administracija, pišu dalje republikanski kongresmeni, “rizikuje kršenje zakonske zabrane vojne saradnje između Sjedinjenih Država i Rusije”, uvedene 2016. godine nakon aneksije Krima. Zato zahtijevaju žurno objašnjenje Stejt departmenta i Ministarstva odbrane o nedavnom sastanku komandanta Združenog štaba američke vojske Marka Milija i komandanta Glavnog štaba ruske vojske Valerija Gerasimova u Helsinkiju, planovima Bajdenove administracije za borbu protiv terorizma u Srednjoj Aziji i svim pregovorima i koordinaciji s Rusijom o takvim planovima.

Kako smo danas već izvijestili, američki i ruski generali Mili i Gerasimov, koji su se 22. septembra sastali u Helsinkiju, razgovarali su o mogućnosti korišćenja ruskih vojnih baza u Srednjoj Aziji kao odgovor na sve nove terorističke prijetnje u Avganistanu, kako je to prethodno objavio američki Volstrit džurnal.

Prema ranijim navodima Asošijeted presa (AP), Mili je novinarima nakon završetka putovanja u evropske zemlje kazao kako bi Sjedinjene Države trebalo da razmisle o proširenju vojnih kontakata s Rusijom.

“Najviši američki vojni lider rekao je da bi Sjedinjene Države trebalo da traže načine za proširenje vojnih kontakata s Rusijom. Konkretno, mogli bismo govoriti o dozvoli posmatračima da međusobno prisustvuju vojnim vježbama”, izvijestio je AP.

Navedeni američki general, navodi Hil, objasnio je kako se u ovoj fazi kontakti s Ruskom Federacijom po vojnoj liniji ostvaruju samo na najvišem nivou: osim Milija, to je odgovornost šefa Pentagona (ministra odbrane SAD) i zapovjednika snaga NATO saveza u Evropi. Prema Miliju, Sjedinjene Države trebalo bi da razmotre svrsishodnost dozvole kontakata s Ruskom Federacijom vojnim komandantima nižeg nivoa.

Nedavno je u našoj analizi pod naslovom „Poraz Zapada u Avganistanu donosi globalnu promjenu pravila igre“ napisano i slijedeće: „Isplati li se Vašingtonu dalje „soliranje“ po pitanju srednje i jugoistočne Azije (naravno, i globalno) i uvjerenost u budući neodoljivi „miris“ dolara za osiguranje svoje globalne hegemonije, kao i zaoštravanje odnosa s Rusijom, Kinom, Iranom, ili će pokušati da krenu prema podeli uticaja s drugim ključnim igračima i tako sigurno produžiti svoj „vijek trajanja“ – pitanje je prije svega za američki establišment koji i kroji spoljnu politiku zemlje. Nju sigurno ne kroji Bajden, bez obzira na njegovo bogato iskustvo s obzirom kako se spoljnom politikom bavio čitav svoj profesionalni život.“

Ako je vjerovati američkoj štampi i predmetnoj vijesti, kao i reakciji uticajnih republikanskih kongresmena – čini se da se upravo nešto tako i događa. Pritom ostaje da se vidi slijedeća bitna stvar: jesu li navedene inicijative i kontakti s Rusijom lični „hir“ Bajdenove administracije i Pentagona, ili su rezultat konačne spoznaje i priznanja američkog establišmenta (koji iza Bajdena stoji) o tome da je ključne probleme svijeta Americi više nemoguće rješavati unilateralno? Ako je ovo drugo u pitanju – to je definitivna potvrda završetka američke globalne hegemonije i pojave policentričnog (multipolarnog) svijeta sa svim svojim neizvjesnostima, dubiozama i opasnostima koje su obvezna „nuspojava“ pri svakoj promjeni koncepcije međunarodnih odnosa. Onima, utemeljenim na poslijeratnim načelima i pobjedi SAD u Hladnom ratu – definitivno je došao kraj. Vrijeme je prilagođavanja i potrebe za mudrim odlukama. Sve izvan toga vjerovatno je put u propast, prije svega za slabe države s isto takvim političkim rukovodstvima.

 

Autor Zoran Meter

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Flickr/Chairman of the Joint Chiefs of Staff/DOD photo by U.S. Army Sgt. 1st Class Chuck Burden, CC BY 2.0

 

Izvor geopolitika.news, 28. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u