Rojters obelodanio dokument: EU više nikome ne garantuje članstvo

Dodaje se i da bogate severne zemlje, kao što su Danska, Francuska i Holandija, strahuju da se ne ponovi scenario ubrzanog prijema Rumunije i Bugarske 2007. godine

Evropska unija, strahujući od političkih reakcija država članica, više ne može da pristane da pruži garancije za buduće članstvo šest balkanskih zemalja kojima je obećano mesto u bloku, objavio je Rojters, pozivajući se na četvoro neimenovanih diplomata i interni dokument.

Zastoj oko deklaracije samita EU i lidera Balkana, 6. oktobra, predstavlja najslabiju tačku strategije EU da uvede Srbiju, tzv. Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju u blok, što se, kako se napominje, podudarilo sa rasplamsavanjem tenzija na administrativnoj liniji Srbije i Kosova.

EU je na samitu planirala da ponovi obećanje od pre 18 godina da „daje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, stoji u nacrtu deklaracije samita sa datumom 11. septembar, u koju je britanska agencija imala uvid.

Diplomate navode da su tim povodom održane najmanje dve runde razgovora, ali nisu rezultirale dogovorom.

Države EU ne žele da obelodane svoje stavove, navodi Rojters i dodaje da bogate severne zemlje, kao što su Danska, Francuska i Holandija, strahuju da se ne ponovi scenario ubrzanog prijema Rumunije i Bugarske 2007. godine i lošeg upravljanja migracijama radnika iz istočne Evrope u Britaniju, što je, kako se ocenjuje, mnoge Britance okrenulo protiv Unije.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Sputnjik, 28. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u