SAD se uključile u dijalog, Vučić se sastao sa ambasadorima Rusije i Kine

Eskobar je naglasio da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastao se u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a odvojeno je razgovarao sa šefovima pregovaračkih timiva Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, iako je portparol EU Peter Stano negirao da će Eskobar učestvovati u briselskom dijalogu.

„Tenzije su u ovom trenutku jako visoke“, rekao je Eskobar nakon susreta i naglasio da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu, preneli su mediji.

Podsetimo, ambasada SAD u Prištini potvrdila je ranije da će na hitnom sastanku, sazvanom zbog situacije na severu Kosova u Briselu, učestvovati i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar. Međutim, ubrzo posle saopštenja američke ambasade portparol Evropske unije Peter Stano je to negirao.

„Ne, gospodin Eskobar neće prisustvovati razgovoru. Dijalog ima tri učesnika – Kosovo, Srbiju i EU. Svi ostali podržavaju dijalog spolja“, rekao je Stano za Gazetu ekspres.

Ipak, američki izaslanik danas se uključio u briselske pregovore.

 

Izvor Sputnjik, 29. septembar 2021.

 

Eskobar traži da se spuste tenzije

Glavni pregovarači u okviru nove runde tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine imali su danas odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom u Briselu.

Sastanak je zakazan sa ciljem da se razgovara o mogućostima za rešvanje krize na severu Kosova i povratku slobode kratenja preko adminstrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Sa Lajčakom su se sastali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi.

„Jutros sam imao odvojene sastanke sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bi razmotrili načine za rešavanje trenutne krize. Nastavićemo razgovore tokom dana“, poručio je Lajčak sa Tviter naloga.

 

Pregovorima u Briselu priključio se i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je posle susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem rekao da je glavni prioritet smanjivanje tenzija.

„Tenzije su u ovom trenutku jako visoke“, rekao je Eskobar nakon susreta.

Prema njegovim rečima, mora se pronaći rešenje za registarske tablice i da je važno da se strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja.

Eskobar je naglasio da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu.

Evropska unija je prethodno pozvala glavne pregovarače Beograda i Prištine da, nakon izbijanja tenzija na severu KiM, u Brisel dođu sa mandatom da pronađu „održiva rešenja“ u interesu građana.

Iz Brisela poručuju da je ključno smirivanje tenzija na severu KiM i povratak slobode kretanja.

Bisljimi sa Bergerom u Berlinu

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Migel Berger prethodno se u Berlinu sastao sa potpredsednikom kosovske vlade i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem. On je poručio da je napredak u dijalogu u interesu Beograda i Prištine.

Berger, koji se sa Bisljimijem sreo u utorak, pozvao je obe strane da smire tenzije i što pre se vrate za pregovarački sto.

On je na Tviteru naveo da je s Bisljimijem razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i „odličnim bilateralnim odnosima“.

Ursula fon der Lajen u Prištini i Beogradu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom svoje posete Zapadnom Balkanu danas boravi u Prištini, a nakon toga doputovaće u Beograd.

Ona je tokom posete Tirani u utorak ocenila da je situacija na severu Kosova i Metohije „veoma zabrinjavajuća“ i pozvala Beograd i Prištinu da smanje tenzije i vrate se dijalogu.

Fon der Lajen se jutros sastala sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Posle sastanka s Kurtijem je izjavila da Beograd i Priština moraju da rade na konstruktivnom dijalogu kako bi rešili situaciju na severu Kosova i Metohije.

„Pregovarači su u Briselu i nadam se da imaju mandat za pregovore koji su najbolji način da se krene dalje. Duboko sam uverena da je važno rešiti situaciju i nastaviti konstruktivni dijalog“, rekla je fon der Lajen, prenosi Koha.

Ona je dodala da sanja o Zapadnom Balkanu kao delu EU.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu posle sastanka Kurti je rekao da je obavestio predsednicu EK „da Beograd grupiše snage na administrativnom prelazu“, a nakon što je Priština počela da sprovodi reciprocitet za registarske tablice.

On je izjavio i da Beograd sa jedne strane prima donacije iz EU, a sa druge se militarizuje uz pomoć Rusije i Kine.

Nakon sastanaka u Prištini, Fon der Lajen će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ona će u Srbiji boraviti i sutra, te bi trebalo da razgovara i sa premijerkom Anom Brnabić.

Svoju posetu Zapadnom Balkanu Ursula fon der Lajen završiće sutra posetom Sarajevu.

 

Izvor Tanjug/euronews.rs, 29. septembar 2021.

 

Vučić sa ambasadorima Kine i Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima NR Kine i Rusije Čen Bo i Aleksandrom Bocan-Harčenkom o situaciji na severu Kosova i Metohije. Kineska strana smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona, rekla je Čen Bo. Moskva ukazuje da odgovornost leži na privremenim institucijama u Prištini, koje krše i ne ispunjavaju sporazume koji su ranije potpisani, kaže ambasador Bocan-Harčenko.

Ambasadorka Čen Bo prenela je predsedniku Vučiću da je stav kineske strane po pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

„Kineska strana pridaje posebnu pažnju trenutnoj napetoj situaciji na severu Kosova i Metohije i smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona. Međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, dvostruki standard nije u korist rešavanja problema“, navela je ambasadorka.

Dodala je da „kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju KiM, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dve strane biti strogo ispoštovani“.

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Siju, kineskoj državi i partiji na podršci po pitanju KiM, te je uručio ambasadorki Čen čestitku upućenu predsedniku Siju povodom 1. oktobra, Dana osnivanja Narodne Republike Kine.

Rekao je da Srbija poštuje i voli Kinu i da je odlučna da neguje iskreno srpsko-kinesko prijateljstvo, što, između ostalog, navodi u čestitki.

„Izuzetno sam ponosan što su sveukupni odnosi između Republike Srbije i NR Kine na istorijskom vrhuncu, u trenutku kada imam čast i odgovornost da budem na čelu Republike Srbije. Posebno mi je zadovoljstvo da sa Vama sarađujem na svestranom unapređenju strateškog partnerstva naših zemalja. Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva narod“, naveo je Vučić.

Ambasadorka Čen je zahvalila predsedniku Vučiću na čestitki, ističući da je to veoma značajna godina u kineskoj istoriji, s obzirom da je obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Kine i ispunjeni značajni ciljevi.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su istakli da zajednički infrastrukturni projekti napreduju planiranom dinamikom i u isto vreme razmotrili planove za nastavak radova na brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, na deonici od Novog Sada do srpsko-mađarske granice, zaključuje se u saopštenju.

Podrška Rusije

Predsednik Vučić je, u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ponovo zahvalio na podršci Moskve po pitanju KiM, i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, ambasador Bocan-Harčenko je rekao da Moskva sa velikom zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova i Metohije, i ukazao da odgovornost za nastalu krizu leži na privremenim institucijama u Prištini, koje krše i ne ispunjavaju sporazume koji su ranije potpisani.

On je ocenio i da srpska strana deluje sa najvećom odgovornošću, dok Priština ne pokazuje nijedan znak da je za traženje kompromisnog rešenja.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su razgovarali i o zajedničkim srpsko-ruskim projektima u sklopu priprema za novo zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i posetu potpredsednika ruske vlade Jurija Borisova.

Predsednik Vučić je rekao da se nada da će u narednim mesecima ponovo imati čast da razgovara s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dodaje se u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Izvor RTS, 29. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u